Stålbolaget billigare än på tio år

Aktiekommentar Före finanskrisen var SSAB en av Stockholmsbörsens hetaste investeringar. Men det senaste decenniet har varit rejält kärvt för ägarna – och nu är aktien billigare än på mycket länge.

Under guldåren 2005 och 2006 steg SSAB mot stratosfären och hade på toppen mer än femfaldigats i värde. I branschen myntades uttryck som superkonjunkturen och inget verkade kunna stoppa bolagets framgångssaga.

Men när det ekonomiska ekorrhjulet tog plötsligt tvärstopp föll aktien handlöst. Under krisåren som följde finanskollapsen rasade SSAB-aktien ned mot 50 kronor. Som mest, drygt ett år före den dåvarande bottennoteringen, hade bolaget handlats till 290 kronor.

Visst har temperaturen sedan dess tillfälligt stigit i SSAB men de senaste tio åren kan enklast liknas vid totalt vintermörker för aktieägarna – så när som för utdelningarna som trillat in under tiden, men även dessa har med åren blivit snålare och snålare.

I skrivande stund går aktien att köpa för 37,50 kronor vilket är den lägsta kursnivån sedan mitten på 2004. Det kan låta som ett utmärkt tillfälle att köpa in sig i bolaget och optimisten med tillit till analyskåren bör spetsa öronen.

Förra året förlorade SSAB 2,81 kronor per aktie men en samlad skara experter tror på bättre tider framöver. Enligt SME Direkt väntas vinsten stiga till 0,89 öre per aktie i år och till 2,82 kronor under 2016. På nästa års vinstförväntningar värderas bolaget till p/e 13. Och det erbjudandet kryddar analytikerna med en förväntad kupong på 3,3 procent. Det låter inte helt illa.

Men ta det lilla lugna, inget gör så ont som krossade förväntningar och ingenting hindrar analytikerna från att revidera ner sina prognoser ännu en gång. I jämförelse med övriga cykliska aktier och relativt OMX-index har SSAB-aktien underpresterat något djävulskt det senaste åren och aktien kan enklast beskrivas som en fallande kniv med vass egg.

Första kvartalet i år var en positiv överraskning från bolaget men sommarens halvårsrapport blev en besvikelse. Låga marknadspriser i kombination med högre kostnader än väntat smakade inte mumma.

Förväntat var ett rörelseresultat på 487 Mkr i andra kvartalet, enligt SME Direkts dåvarande prognos, men bolagets resultat trillade in på 301 Mkr, alltså nästan 40 procent under estimatet. Trots det var resultatet nästan 13 procent bättre än samma period året innan.

Utfallet stärker bilden av att det råder en global överproduktion av stålprodukter och förutsättningarna för en ökad efterfrågan måste ses som svala, bland annat med tanke på utsikterna i den kinesiska ekonomin. Ska marknaden på egen hand rensa ur produktionsleden lär det bli en lång och smärtsam process.

Samtiden är tuff för ståljätten SSAB men analytikerna är överens om att någonstans i horisonten syns en lycklig framtid. Vårt råd är att skynda långsamt med SSAB och avvakta både bättre siffor och en trendvändning i aktien innan det blir dags att lösa biljett.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -