Ica Gruppen lockar inte

Aktieanalys Ica Gruppen borde vara en trygg hamn i oroliga börstider. Aktien har dock verkligen inte betett sig som en trygg hamn sedan den kom till börsen, snarare en kursraket.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Aktiviteten har varit hög inom Ica Gruppen på sistone. I slutet av förra året såldes den eviga förlustkällan Ica Norge äntligen av. Strax därefter köptes kedjan Apotek Hjärtat vilket tillsammans med den tidigare apoteksverksamheten inom Ica Gruppen, kallad Curo, numera utgör ett eget dotterbolag.

Vid sidan om dessa stora affärer har Ica Gruppen även dragit igång onlineförsäljning, börjat sälja av fastigheter i Norge, sålt vissa av bolagen i Hakon Invest-portföljen, filat på ett försäkringserbjudande och arbetat med en stor omläggning av logistikstrukturen i södra Sverige.

Med så många järn i elden är det tur att själva grundverksamheten är så stabil. Ica Gruppen presenterade sin halvårsrapport på onsdagsmorgonen och den bjöd inte på några större överraskningar. Omsättningen var något högre än väntat och rörelsemarginalen landade på 4,2 procent, att jämföra med snittprognosen 4,0 procent i SME Direkts sammanställning.

Det har som sagt hänt en del inom Ica Gruppen det senaste året men justerat för avyttringar, reavinster och förvärv var utvecklingen stabil. I jämförbara enheter ökade försäljningen i de svenska Ica-butikerna med 2,0 procent vilket var något snabbare än marknaden i stort. Den goda utvecklingen tillskrivs bland annat satsningar inom egna varumärken, hälsa samt frukt och grönt.

Egna varumärken fortsätter att öka inom Ica Sverige. De stod i årets andra kvartal totalt sett för 23,4 procent av omsättningen vilket var en procentenhet mer än för ett år sedan. Egna produkter har som regel bättre marginaler så en hög andel är något som alla matkedjor eftersträvar.

I Sverige har Ica Gruppen också inlett en satsning på onlineförsäljning. Än så länge är det i relativt liten skala, 48 butiker av totalt cirka 1 300 erbjuder onlinehandel men målet är att det ska vara 150 vid utgången av året.

Ica-modellen med handlarägda butiker komplicerar upplägget när det gäller onlineförsäljning som i nuläget sker mot specifika fysiska butiker. Utkörningen av varor är också begränsad i dagsläget. Ännu är inte Ica redo att utmana exempelvis Mathem på nätet men i kraft av sin dominans på den svenska dagligvarumarknaden i stort har bolaget på sikt alla förutsättningar att bli en tungviktare även där.

Ica Sverige svarade i det andra kvartalet för 77 procent av rörelseresultatet inom koncernen. Övriga områden är resultatmässigt relativt likvärdiga undantaget Ica Banken som är något mindre.

Efter att den norska verksamheten sålts är det Rimi Baltic som utgör Ica Gruppens utländska verksamhet. Rimi Baltic består av knappt 250 butiker i Estland, Lettland och Litauen. Den underliggande marknaden har varit rätt trög i kvartalet och Rimi Baltics försäljning i jämförbara butiker ökade med 1,2 procent. Tempot i butiksöppningarna är dock relativt högt och omsättning och resultat stärktes i kvartalet jämfört med i fjol.

Arbetet med att integrera Apotek Hjärtat uppges gå som planerat. Kedjan köptes i slutet av förra året för 5,7 miljarder kronor och numera är Ica Gruppen näst störts på apoteksområdet i Sverige. Ica Gruppen räknar med att vissa synergier från förvärvet kommer att kunna börja synas redan i år, framför allt inom inköp. Vid full effekt väntas de årliga kostnadsbesparingarna att netto uppgå till cirka 80 Mkr från år 2019.

Totalmarknaden för apotek växte i Sverige med 6,4 procent men huruvida Apotek Hjärtat ökat mer eller mindre än så avslöjar inte Ica Gruppen i sin rapport.

Försäljningen av Ica Norge slutfördes i april i år efter att konkurrensmyndigheterna gett grönt ljus. Ica Gruppens norska fastigheter ingick inte i den affären utan de har nu börjat säljas av. Några fastigheter väntas kunna säljas i år men merparten kommer att säljas under nästa år. Fastigheterna bedömdes i slutet av förra året ha ett marknadsvärde på mellan 2,5 och 3,0 miljarder kronor.

Före skatt landade resultatet i Ica Gruppens andra kvartal nästan exakt som väntat enligt snittprognosen i SME Direkts sammanställning om vi justerar för engångsposter. Engångsposterna var dock mer positiva än väntat och på sista raden blev utfallet drygt 6 procent bättre än väntat.

För helåret 2015 väntas Ica Gruppen rapportera en omsättning på dryga 100 miljarder kronor. Rörelsemarginalen väntas landa på 4,1 procent och vinsten per aktie på 19,89 kronor. Drygt en fjärdedel av resultatet utgörs dock av reavinst från försäljningen av Ica Norge. Justerat för den posten landar vinsten per aktie på 13,96 kronor vilket innebär ett underliggande p/e-tal på 22,2.

Nästa år väntar sig analytikerna i snitt en tillväxt på 2,9 procent. Rörelsemarginalen väntas öka till 4,3 procent och vinsten per aktie når då 15,74 kronor. P/e-talet för nästa år ligger med den prognosen på 19,7. Justerat för nettoskulden värderas rörelsen till 16,3 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Ica-aktien väntas ge en direktavkastning på 3,3 respektive 3,6 procent de närmaste åren.

Värderingen av stabila kassakor som Ica Gruppen och Axfood har i de senaste årens nollräntemiljö skjutit i höjden. För några år sedan var p/e-tal kring 13 på nästa års estimat att betrakta som normalt för Axfood (som har en längre börshistorik). I dag är det dryga 20 som gäller.

Däri ligger risken i en investering i Ica Gruppen eller Axfood. Den operativa risken i verksamheten är mycket liten men om vi någon gång får en återgång till historiskt mer normala värderingar igen väntar en trist resa för den här typen aktier, där det känns som mycket pengar som annars skulle ha lagts i räntesparande har hamnat.

En sådan återgång väntar sannolikt inte runt hörnet men vi har ändå svårt att lockas av Ica Gruppen-aktien på dagens nivåer. Dagligvaruhandeln har historiskt varit en trygg hamn i oroliga börstider men trygga hamnar borde inte rusa 200 procent på tre år. En direktavkastning på dryga 3 procent räcker inte som argument och vår rekommendation stannar vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 312,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -