Bra drag av Bahnhof

Aktieanalys Bahnhofs aktie har sett fullvärderad ut på sina nyfunna nivåer kring 105-110 kronor. Ledningens förvärv förra veckan motiverar dock ett lyft.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 25 den 15 juni. Läs mer om Börsveckan.

Förra veckan kom nyheten att Bahnhof sätter sin stora kassa i arbete genom att köpa en mindre bredbandsoperatör, Tyfon, för 70 Mkr. Tyfon är baserat i Södertälje och erbjuder bredband, telefoni med mera huvudsakligen i form av fibertjänster levererade via landets olika stadsnät. Mindre än 10 procent av kunderna kör via koppar.

Det är en bra mix eftersom det är fibermarknaden som växer. Tyfon själva har haft en tillväxt på cirka 10 procent årligen sedan 2012 och har stabil lönsamhet. Marginalen har snittat på 11 procent. I år väntas företaget omsätta 80 Mkr och med en normal lönsamhet skulle vinstnivån landa kring 9 Mkr.

Det betyder att Bahnhof köper verksamheten för knappt 10 gånger vinsten. För en stadsnätsoperatör med stabil kundbas (inget hopköp) och god finansiell historik är det ett bra pris, tycker vi.

Tyfon har varit ute till försäljning under en tid då entreprenörerna som startade 1999 vill göra annat. För Bahnhof är affären extra bra eftersom det finns synergivinster att hämta. Tyfon har köpt kapacitet i de transmissionsnät som binder ihop olika stadsnät med varandra.

Bahnhof har däremot egna sådana nät och kan hantera Tyfons trafik utan några merkostnader att tala om. Exakt hur mycket detta kan spara i kronor och ören vill inte bolaget sia kring, men intrycket är att det rör sig om intressanta belopp.

Bolaget har länge varit en av våra favoritaktier och haft en plats i BV-portföljen sedan början av 2014. Det är i första hand den organiska tillväxten som imponerat och historiskt har inte Bahnhof gjort särskilt mycket förvärv.

Tyfonaffären känns dock som låg risk. Ledningen investerar i ett område man begriper och excellerat i under många år. Det finns en viss risk att de bländats en smula av prestigen i att nå 200 000 privatkunder (vilket Bahnhof plus Tyfon får) och på allvar börjar hota de stora drakarna som Telia och Comhem. Men all historik talar för att vd Jon Karlung och resten av Bahnhof satsar på rätt hästar. Affären stärker de viktiga nyckeltalen i bolaget dessutom.

Vi skissar på att Bahnhof inklusive Tyfon kan nå drygt 700 Mkr i omsättning under nästa år och att dagens rörelsemarginal på 14 procent kan försvaras. Det ger en vinst på drygt 7 kr/aktie och ett p/e på 15. Utdelningen ser i så fall ut att bli 3,50 kr/aktie och motsvarar 3,3 procent.

Värderingen är i linje med börsen vilket vi anser är en viss underskattning av den tillväxt Bahnhof presterar. Det är inget skriande köpläge i aktien men vi tvekar inte att behålla vårt gamla köpråd och tror att Bahnhof kan bli en bättre affär än index även på 107 kr.

Förutom halvårsrapporten som väntas den 27 augusti blir fokus nu på nyheter kring datahallbygget i Hjorthagen som Bahnhof driver inom rammen för dotterbolaget Elementica.

Projektet drar ut på tiden och senaste budet är att ett prospekt kommer tidigast i slutet av augusti. I och med att Bahnhof spenderar bättre delen av sin kassa på Tyfon så lär inte bredbandsoperatören stå för en stor del av finansieringen.

Vi ser det som positivt i och med att projektet har en annan profil än Bahnhof. Vi får återkomma till Elementica när den tiden kommer.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bahnhof B Köp 106,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -