Stark debut för Collector

Aktieanalys Collector är med på de flesta tillväxtområden på den nya kreditmarknaden och växer med imponerande siffror. Det syns också på aktiens höga värdering efter bolagets lyckade notering.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 25 den 15 juni. Läs mer om Börsveckan.

Nischbanken Collector är baserad i Göteborg, har 235 anställda och kan beskrivas som en blandning av Nordax, Intrum Justitia, Klarna och mer därtill. Företaget har nämligen ett mycket brett erbjudande. Utlåningen är dock vinstmotorn.

Utlåningen ligger per sista mars på 5,9 miljarder kronor och Collector delar in sin portfölj i dels en privatdel, dels en företagsdel. Privat står för 60 procent av volymen och företag för 40 procent. På privatsidan dominerar blancolån med 43 procent av Collectors totala utlåning.

Även finansiering av delbetalningar av prylar, vilket Collector kallar ”Commerce”, är betydande med 13 procent. Kreditkort svarar för 5 procent.

Blancolån är alltså störst och jämfört med Nordax kan vi notera att Collector också riktar in sig på medelålders låntagare med god ekonomi. Man erbjuder dock inte lika stora lån som Nordax och verkar till mycket stor del förlita sig på låneförmedlare avseende sin distribution. Volymerna växer bra inom blanco och ännu starkare är tillväxten inom Commerce.

När verksamheten startade låg fokus på postorderbolag och efterhand har Collector fått en stark ställning också inom e-handel. Cirka 85 procent av volymerna kommer från e-handel vilket gynnar företaget nu när den kanalen växer.

De största tjänsterna för företag är fakturabelåning och köp (factoring) som svarar för 19 procent av Collectors kreditportfölj.

En snabbt växande produkt är ”topplån” för fastighetsbolag som vill låna mer än de 65-70 procent som banken ställer upp med vid fastighetsförvärv. Sådana lån står för 13 procent av portföljen. Här kan man möjligen ana ett inflytande från Collectors huvudägare sedan 2010, Balder. Detta är ju ett av landets större fastighetsbolag och dess vd Erik Selin är vice ordförande i Collector. Balder äger 44 procent av bolaget.

Utöver detta har Collector också uppdragsinkasso och en verksamhet inom förvärv av förfallna fordringar. Kort sagt verkar bolaget ha ett finger i varje syltburk på den växande marknaden för okonventionella krediter.

Verksamheten finansieras så gott som helt av pengar från insättningsgaranterade sparkonton med relativt hög ränta. För närvarande erbjuder Collector 1,1 procents ränta för 100 000 kronor med fria uttag, enligt Compricer vilket placerar bolaget högt i rankningen om än just under Nordax som lockar med 1,25 procent. Givet att produkter som privatlån kostar 8-11 procent och delbetalningar löper med 25-28 procents ränta så blir Collectors räntenetto rena vinstmaskinen.

I samband med noteringen tog Collector in 400 Mkr vilket ger bolaget stora möjligheter till fortsatt tillväxt. Bland annat arbetar man med att öka korsförsäljningen av produkter till befintliga kunder men också med att lansera nya produkter, vilket Collector har en historik av att göra med framgång.

Målet är att skapa en vinsttillväxt på 25 procent per år, vilket torde vara ett av de mer ambitiösa målen på börsen. Under denna tillväxtperiod kommer utdelningar inte att prioriteras, varför vi inte räknar med mycket till direktavkastning.

Precis som många kreditmarknadsbolag har det varit goda tider för Collector de senaste åren. Storbankerna har mest fokuserat på bolån och lämnat de mer riskabla segmenten åt nischbankerna samtidigt som användningen av krediter hos hushållen ökat kraftigt.

Ser vi på utvecklingen de senaste fem åren så har Collectors utlåning växt med 31 procent i snitt medan både intäkterna och rörelseresultatet stigit 19 procent årligen. Starkt förstås, även om man kan notera att Collector inte har lika fin skalbarhet som Nordax vilket kan spegla högre kostnader för att underhålla sitt stora produktutbud. Hur stabila finansiella bolag är brukar dock först visa sig vid kriser och tittar vi tillbaka på 2008-09 så får Collector väl godkänt för sin utveckling.

Vinsten ökade varje år och bolaget var långt ifrån att redovisa några förluster. Ändå steg kreditförlusterna till 4,1 procent som mest (2009), vilket är en hög nivå. Snittet de senaste 10 åren är 2,1 procent.

Förra året låg vinsten på 188 Mkr efter skatt vilket kan översättas till cirka 2 kronor i vinst/aktie. Collector går in i 2015 med hög tillväxt, särskilt från delbetalande e-handlare, och vi väntar oss att året kan sluta med 2,80 kr/aktie i vinst vilket ger p/e 24,9 till dagskursen 68,65. Det är en hög multipel men inte orimlig om Collector levererar tillväxt i linje med de senaste årens siffror. Når bolaget sitt vinstökningsmål så faller värderingen till 19,9 gånger vinsten nästa år.

Med sitt breda utbud kan Collector nästan ses som en indexfond för kreditmarknadens tillväxtnischer och aktien lär gå bra så länge marknaden växer så starkt som nu. Historiken talar för bolaget och det är väl få som blivit fattiga på att saminvestera ihop med Erik Selin. Hans Balder sålde inte en aktie vid noteringen.

Ska vi ändå sätta ned foten i ett år så landar vi i att aktien inte är någon solklar favorit. Delvis för att värderingen trots allt är rätt hög, men sedan finns skönhetsfläckar som en odiversifierad finansiering och en låg reserveringsgrad av problemkrediter.

Det är inget som lär hamna i fokus när marknaden växer men vi ser det ändå som riskfaktorer att hålla koll på. För stunden landar vi i att avvakta och förespråkar Nordax som ett alternativ.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 64,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -