Alimak värt att teckna

Aktieanalys Bygghisstillverkaren Alimak kommer till börsen med en relativt hög prislapp. Bolaget har dock en stabil och lönsam verksamhet med intressanta tillväxtutsikter.

Placeras aktieanalys har en horisont på 3-6 månader om ingenting annat anges. Läs fler aktieanalyser från Placera.

Bygg- och industrihisstillverkaren Alimak kommer till Stockholmsbörsen i nästa vecka. Bolaget har de senaste åtta åren ingått i riskkapitalbolaget Tritons portfölj men nu säljs drygt hälften av aktierna ut till såväl allmänheten som till andra institutionella placerare. Triton själva kommer att ha kvar mellan 30-45 procent av aktierna beroende på hur stort intresset blir för Alimak.

Prislappen har satts till mellan 80 och 95 kronor och börsvärdet på Alimak kommer att landa någonstans mellan 3,6 och 4,1 miljarder kronor. Med en nettoskuld på knappt 600 Mkr efter att introduktionen är klar innebär det att bolaget värderas till runt 15-16 gånger fjolårets rörelseresultat, ev/ebit. Klarar bolaget sina målsättningar för innevarande år faller siffran till cirka 14.

Det är en hög värdering för en nykomling med stor exponering mot konjunkturkänsliga sektorer som olja/gas och bygg. En stor del av Alimaks intäkter är dock som tur är eftermarknadsrelaterade. Service och reservdelar är ofta mer lönsam försäljning än nyförsäljning av produkter och system och de är också betydligt mer konjunkturstabila intäkter.

De hissar som Alimak säljer till byggindustrin är ofta tillfälliga lösningar som plockas ned när projektet är klart. De kräver inte särskilt mycket service och det som krävs sköter byggföretagen inte sällan själva. Ungefär två tredjedelar av Alimaks 21 000 existerande transportlösningar utgörs av sådana mer tillfälliga installationer.

Återstående 7 000 hissar är permanenta och beräknas ha en livslängd på 25-30 år, under vilket de i varierande omfattning kräver service och reservdelar. Efter ungefär 15 år blir det dags för större renoveringar. Tre fjärdedelar av den totala livslängdskostnaden för en industrihiss utgörs enligt Alimak av olika servicekostnader.

För Alimak är därför affärsområdet After Sales det absolut viktigaste för resultatutvecklingen. I fjol svarade det för nästan 70 procent av koncernens rörelseresultat.

Näst störst bidrag till resultatet kommer från affärsområdet Industrial Equipment som just säljer de industrihissar som sedan After Service servar. Olja och gasindustrin är en viktig kundgrupp och det fallande oljepriset har skapat problem för affärsområdet. I det första kvartalet i år föll intäkter och orderingång kraftigt och rörelseresultatet rasade med 70 procent jämfört med året innan. Alimak jobbar nu hårt för att öka försäljningen till områden utanför oljesektorn.

Affärsområdet Construction Equipment tillverkar huvudsakligen bygghissar vilket inte varit någon särskilt lönsam verksamhet på sistone. I fjol blev rörelseresultatet negativt. Alimak har dock nyligen inlett en satsning på lite billigare produkter tänkta bland annat för den kinesiska marknaden men även andra tillväxtmarknader.

Annars håller Alimak till i de högre prisnivåerna och säljer mycket på hög säkerhet, kvalitet och bra service. Satsningen på mellansegmentet har gett mycket god effekt och i det första kvartalet i år ökade Construction Equipment såväl orderingång, försäljning och resultat kraftigt jämfört med fjolåret.

Det fjärde affärsområdet är Rental. Vid exempelvis tillfälliga byggprojekt väljer många att hyra sin utrustning. Geografiskt svarar Europa för knappt 40 procent av försäljningen medan Nord-/Sydamerika samt Asien står för knappt 30 procent vardera.

Premiumprodukter och den stora eftermarknadsaffären förklarar hur Alimak kan hålla en rörelsemarginal strax under 17 procent. Bolaget har även de senaste åren jobbat mycket med sin produktionsstruktur och stängt anläggningar i Nederländerna och USA. Idag har bolaget två huvudanläggningar: en i Sverige och en i Kina.

I Kina kommer Alimak fortsätta investera i automatisering och produktutveckling under kommande år för att säkerställa att tillväxtmålen kan nås. Bolaget siktar mot att öka omsättningen med 10 procent om året samtidigt som rörelsemarginalen ska ligga på 17 procent. Utfallet i fjol blev en tillväxt på cirka 15 procent och en marginal på 16,5 procent. Även det första kvartalet i år har inletts starkt med en tillväxt som drivs på lite extra av förvärv.

Alimak är världsledande på transportlösningar baserade på kuggstångsdrift. En globalt sett ungefär lika stor marknad utgörs av linbaserade hissar. Det är ett område där Alimak ifjol stärkte sin position via förvärv av bolaget Heis-Tek. Bolaget bidrog med 6 procent extra orderingång och 7 procent extra intäkter i det första kvartalet. Förvärvet har redan burit frukt då Alimak i våras tecknade ett ramavtal med Statoil inom just linbaserade hissar.

Alimak kommer att strukturera om sin upplåning i samband med börsnoteringen. Med en mer normal räntebild under hela 2015 hade bolaget i år sannolikt kunnat skrapa ihop en vinst per aktie en bit över 5 kronor. I mitten av teckningsintervallet blir p/e-talet då cirka 17-18.

Det är högt men på dagens börs värderas också bolag av Alimaks typ rejält högt. Bolag med i grunden relativt stabila intäkter men ändå en viss konjunkturkänslighet, som exempelvis finska Kone eller svenska Assa Abloy som båda liksom Alimak har stor eftermarknadsaffär, handlas inte sällan till p/e-tal väl över 20 på innevarande år.

Minus i introduktionen är det breda spannet i teckningsintervallet 80-95 kronor. På pluskontot hamnar det faktum att Triton kvarstår som storägare ytterligare en tid och att Lannebo Fonder, Swedbank Robur och Tritons grundare Peder Pråhl förbundit sig att teckna aktier i erbjudandet.

Alimak är ett bolag med många goda kvaliteter men för att få ihop kalkylen får inte konjunkturen tappa fart framöver. För tillfället känns konjunkturläget mer osäkert än för bara några månader sedan. Prognospilarna pekar dock fortfarande uppåt, om än i rätt blygsam omfattning.

Alimak har sedan tidigare en stark position inom premiumsegmentet men utvecklingen inom Construction Equipment i början av året visar att det finns mer att hämta ur mellansegmentet, inte minst på tillväxtmarknaderna i Asien. Det skapar intressanta möjligheter för framtiden och sammantaget tycker vi att Alimak är en aktie värd att teckna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -