Prispress på fonder

Fonder Det har blivit billigare att köpa fonder. Under 2014 sjönk avgifterna till den lägsta nivån på åtta år. Särskilt tydlig är trenden för aktiefonder.

Förvaltningsavgifterna för fonder på den svenska marknaden sjönk i alla kategorier under förra året. Aktiefonder, räntefonder, blandfonder och fonder med alternativa investeringar, som hedgefonder och råvaror, blev alla billigare.

Det visar AMF:s rapport Avgifterna på fondmarknaden som baseras på uppgifter från Morningstar, och som presenteras årligen sedan 2006.

Trenden med lägre avgifter är tydligast för aktiefonder där priserna föll för tredje året i rad. Den genomsnittliga avgiften för en aktiefond låg 2014 på 1,71 procent.

"Det har sannolikt två förklaringar. Den viktigaste är det ökande intresset för indexfonder, vilka generellt har väsentligt lägre avgifter än aktivt förvaltade fonder. Det faktum att spararen kan köpa en indexfond med en förvaltningsavgift på mellan noll och 0,4 procent, bidrar sannolikt till en prispress på de generellt betydligt dyrare, aktivt förvaltade fonderna", säger Gunilla Nyström, vd på AMF Fonder, i en kommentar.

Aktiefonderna är den största fondkategorin på den svenska marknaden liksom den kategori där antalet alternativ som finns tillgängliga för privatspararna ökat mest under de senaste åtta åren.

Men även i de andra kategorierna har priserna sjunkit. När det gäller räntefonder förklaras nedgången med det extremt låga ränteläget. När Riksbanken införde nollräntan i höstas sänktes avgifterna på flera korta räntefonder, och i snitt fick svenska sparare under förra året betala 0,99 procent i förvaltningsavgift för en räntefond.

För blandfonder – dit 42 procent av nysparandet gick under 2014 – bröts en trend med stigande avgifter under förra året, ned till en snittavtgift på 1,56 procent.

"Det är glädjande att avgiften på blandfonder vände nedåt. Blandfonder är populära bland spararna. En mix av aktier och räntebärande instrument ger en bra riskspridning och många sparare känner ett behov av att få hjälp med allokeringen, det vill säga hur stor aktieandel respektive ränteandel sparandet ska ha utifrån bedömningen av marknadsläget. Blandfonder svarar mot det behovet", säger Gunilla Nyström.

2014 var också ett år då den totala förmögenheten som förvaltas i fonder växte kraftigt, 21 procent, till följd av den starka börsutvecklingen.

De svenska hushållens sparande i fonder är det högsta sedan Fondbolagens förening började föra statistik år 2000 och uppgick vid förra årets slut till 2 926 miljarder kronor. Efter fortsatta börsuppgångar och stort nysparande hittills i år har den samlade fondförmögenheten ökat till 3 376 miljarder kronor.

RICKARD FREDÉN

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -