Kinesisk finanskris oroar inte förvaltarna

Fonder Kinafonderna fortsätter att utvecklas uppåt men samtidigt varnar många analytiker för en kommande finanskris. Riskerna är höga – men en fond ökar sin investering i landet.

Kinafonderna ligger i topp bland vinnarna de senaste tre månaderna. Bäst har fonden USB (LUX) EF Greater China presterat med en uppgång på 23,6 procent under perioden.

Under det senaste decenniet har Kinafonderna som grupp stigit hela 311 procent.

Kinarallyt är ingenting som gått spararna obemärkt förbi. Under de första fyra månaderna i år har köpen i Kinafonder hos Avanza och Nordnet omsatt mer pengar än under hela fjolåret.

Bland de tio aktiefonder som presterat bäst de senaste tre månaderna återfinns tre Kinafonder. Och det finns elva fonder i denna kategoeri som har ökat mer än 15 procent i värde under samma tid.

Det finns realekonomiska förklaringar till uppgången under de senaste åren. Exempelvis har BNP per capita i Kina stigit från 3 792 dollar till 7 040 dollar mellan 2009 och 2013.

Men efter sötebrödsdagarna oroar sig flera analytiker för att finanskrisen börjar närma sig i landet. Efter många år av stora löneökningar spår konsultföretaget McKinsey att 2015 kommer innebära de lägsta ökningarna på ett decennium. Samtidigt har en stor del av befolkningen skuldsatt sig utifrån tron att lönekuvertet fortsätter att växa i samma takt som tidigare.

Bilden är dock splittrad och det saknas inte optimister. Mona Stenmark är förvaltare på Carnegies Emerging Markets-fond som har cirka 18 procent av sina tillgångar i kinesiska bolag.

”Tittar man på Kina så är det ett faktum att vi måste vänja oss vid en lägre tillväxt runt 6-7 procent, vilket inte på något sätt är en dålig siffra”.

Tvärtom så ser hon fortsatt stora möjligheter i Kina.

”Vi har ökat vår andel i Kina det senaste året då vi ansett att många kvalitetsbolag gick att köpa till attraktiva värderingar, bolag som vi känner oss bekväma med och där vi ser uppsidespotential även i ett mer osäkert scenario. Det är bolag som ligger helt i linje med vår värdefilosofi när vi investerar”.

Karine Hirn, delägare på East Capital och ansvarig för teamet som förvaltar fonden (Lux) Emerging Asia Fund, tror inte heller på en finanskris.

”Kina har stora rätt stora reserver och resurser för att stimulera om det behövs, och skulderna är främst inhemska”.

Övervikten av Kina i Emerging Asia-fonden kvarstår.

”Kvaliteten av banktillgångarna är en stor osäkerhetsfaktor men samtidigt står banksystemet stadigt. Vissa delar av fastighetssektorn är fortfarande överhettade men de risker vi tittar mest på är kopplade till själva bolagen, så som verksamhetsrisker och bolagsstyrning”.

Vinnarna bland Kinafonderna     
     
Fond  Utveckling % 3 mån
USB (Lux) EF Greater China (USD) P 23,56  
Allianz China Equity A USD 19,26  
Invesco PRC Equity A-AD USD 17,26  
DNB China Century retail A 17,1  
HSBC GIF Chinese Equity AC  16,94  
Fidelity China Focus A-USD 16,85  
Baring China Select A USD Inc 16,47  
Mirae Asset China Sector Leader Eq A USD 16,12  
JPMorgan China A (dist)-USD 15,53  
Baring Hong Kong China A UDS Inc 15,45  
Danske Invest China A  15,37  

 

JOSEFIN STRÖMBERG

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -