Nya fondköp för 20 miljarder

Fonder Ytterligare drygt 20 miljarder kronor fördes in i fonder i april. Blandfonder fortsätter att vara det mest populära alternativet.

Totalt har svenskarna köpt nya fonder för 60 miljarder kronor hittills i år. Av dessa har tre fjärdedelar investerats i blandfonder.

”Intresset för blandfonder har länge varit stort och i april förstärktes det ytterligare genom att det är en månad med stora insättningar till tjänstepension”, säger Pia Nilsson, vd i Fondbolagens förening, som sammanställer siffrorna över fondsparande varje månad.

Av de 20,5 miljarder kronor som nettosparades i fonder under förra månaden gick knappt tolv miljarder till blandfonder. Omkring fyra miljarder investerades i obligationsfonder och aktiefonder hade insättningar på ytterligare 1,5 miljarder.

Utvecklingen på världens aktiemarknader var relativt svag under april. Stockholm steg bara marginellt, inklusive utdelningar.

Bland aktiefonderna gjordes nettoinsättningar i Asien- och globalfonder medan innehaven i Sverigefonder, branschfonder och Nordamerikafonder minskade.

Den totala fondförmögenheten i Sverige ökade med 22 miljarder i april, varav alltså drygt 20 miljarder var nysparande, och uppgick vid månadsskiftet till den nya rekordnivån 3 376 miljarder konor.

Omkring 57 procent är placerade i aktiefonder.

RICKARD FREDÉN

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -