Många vill plocka upp förlorarna

Aktier Den privata aktiehandeln präglades april framförallt av utdelningar, rapporter och valutavinnare. Många såg ett läge att kamma hem vinster och i stället plocka upp den senaste tidens förlorare.

Börsen fortsatte att utvecklas starkt under april och den kraftiga uppgången hittills i år har fått många sparare att växla upp handeln till historiska nivåer.

"Senast aktiehandeln
var på denna nivå var under krisen 2008. Men nu sker det under mer normal börs", säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

De starkt
stigande kurserna under vintern och våren har fått spararna att sälja av vinstaktier, som Volvo och de stora bankerna, för att i stället köpa den senaste månadens förlorare. På Avanza kunde man exempelvis se hur Ericsson, JM och Atlas Copco, som alla blev sänken efter att de presenterat sina försäljningssiffror, plockades upp på bred front.

Många har också sett chansen att dra fördel av den svaga kronkursen och köpt i exporterande industriföretag.

"Rapportsäsongen har varit intensiv under månadens andra hälft och det har blivit tydligt att den starkare dollarn har fått mycket stor påverkan på exportbolagens resultat. Detta är säkert skälet till att många sparare väljer att köpa industriföretag med global försäljning", säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet.

"För att kunna hitta valutavinnarna så gäller det att förstå hur både kostnads- och intäktsstrukturen ser ut. De bolag som gynnas är de vars produktion och insatsvaror hämtas från Sverige för att sedan säljas globalt", fortsätter Mårder.

Samtidigt är
intresset stort för nya börsnoteringar. Hajpen kring teknikbolaget Tobii, som introducerades i förra veckan, placerade aktien på topp 10 över mest köpa hos Avanza under april.

"Årets mest uppsnackade nykomling fick spararna att öppna plånboken rejält. Aldrig tidigare på köptoppen har vi sett ett nynoterat bolag kunna tampas med gamla börsjättar. Hoppas småägarna nu har tålamod när börsresan kan bli stötig. För den ekonomiska framgången kan dröja”, säger Claes Hemberg.

RICKARD FREDÉN

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -