Rörlig ränta bästa valet

Bolån Det blev ingen ny räntesänkning på onsdagen. Men vi kan ändå räkna med minusränta i många år framåt – och den låga nivån ger ett bra läge att förhandla om sitt lån hos banken.

Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen överraskade marknaden genom att faktiskt inte röra styrräntan, som ligger kvar på -0,25 procent. Beskedet som gick tvärsemot de flesta bedömningar fick kronan att stärkas och börsen att dyka.

Samtidigt var budskapet tydligt: Riksbanken kommer att göra vad som krävs för att driva upp inflationen. Det innebär att den kan vidta åtgärder – sänkt ränta eller ytterligare obligationsköp – också mellan de ordinarie mötena.

"Detta har en psykologisk effekt. Det gäller att marknaden tror på Riksbanken och känner trygghet över att den kommer att göra allt som krävs för att få upp inflationen", säger Christina Söderberg, sparekonom på konsumentsajten Compricer.

För svenskarnas
plånböcker innebär Ingves besked att bolåneräntorna kommer att fortsätta vara låga ett bra tag framöver. Och med den låga ränta som ligger just nu är det ett bra läge att förhandla om sitt bolån.

"Det är viktigt
att göra då och då, eftersom trohet i bankvärlden inte lönar sig".

I och med de utökade stödköpen – Riksbanken köper statsobligationer för ytterligare 40-50 miljarder kronor – kan räntan på bundna bolån möjligen komma att sänkas den närmaste tiden.

"Känner man att man vill binda sitt bolån på några år kan det vara en bra försäkring just nu, även om jag tror att rörliga lån kommer att vara bättre", säger Christina Söderberg.

I dag går det att binda sitt bolån på tio år till omkring 3 procents ränta – ett tydligt tecken på att även bankerna förväntar sig låg ränta under lång tid framöver. En första räntehöjning från Riksbanken kommer troligen tidigast i slutet av 2016, enligt många bedömare.

Och för den som valt rörligt bolån innebär onsdagens besked att räntan kommer att ligga kvar på rekordlåga nivåer – och möjligen sänkas ytterligare.

Med en kombination av bundet och rörligt lån går det att förhandla ner räntan under 1,5 procent, enligt Christina Söderberg.

Det viktiga är
dock att ta höjd för förändringar och inte köpa för dyrt, att inte låna för mycket trots att det är lockande till låga kostnader. Minst 2-3 procent mer i ränta än i dag bör man klara av.

De senaste åren har de nedtryckta bolåneräntorna drivit upp priserna på bostäder rejält och marknaden kokar på flera håll i landet, inte minst i storstadsregionerna. Rädslan för en bubbla som snart kan spricka är stor.

Ytterligare bränsle fick den upphettade marknaden av att amorteringskravet ryckte närmare, vilket gjorde att många ville köpa före sommaren. Nu har kravet tillfälligt slopats. Men frågan är om det finns något perfekt tillfälle att slå till på ett hus eller en lägenhet.

"Mitt råd är att köpa en bostad om man behöver en bostad. Att försöka tajma bostadsmarknaden är lika svårt som att tajma börsen, det vill säga näst intill omöjligt", säger Christina Söderberg.

RICKARD FREDÉN

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -