"Indiska investeringar inget för kortsiktiga"

Fonder Ett land har varit på alla investerares läppar de senaste åren, men sedan årsskiftet har utvecklingen i gått stå. Indiska aktier är inget för den kortsiktige.

Inflödet av kapital till Indienfonder har ökat i år. Sedan länge har förväntningarna på den ekonomiska utvecklingen i landet varit höga, men de senaste tre månaderna har flesta Indienfonderna visat röda siffror.

Fredrik Wiklander, ansvarig för den globala allokeringsstrategin på Nordea, menar att flera faktorer samverkar.

"På den indiska börsen har vi den senaste tiden sett ganska mycket vinsthemtagning som delvis förklarar läget de senaste månaderna . Den indiska valutan har försvagats under april samtidigt som börserna i lokal valuta har fallit de senaste månaderna."

Enligt Gunnar Påhlson, förvaltare på Carnegies Indienfond, har den indiska börsen fallit till stor del på grund av företagens rapporter.

"Vinstutvecklingen för indiska företag har varit sämre än väntat i både tredje och fjärde kvartalet. Bankerna, både offentliga och privata, har visat större kapitalförluster än väntat. Vi har en långsiktig strategi och gör inga snabba vändningar, men har under första kvartalet valt att minska exponeringen mot bank- och finanssektorn samt kapitalvaror".

Narenda Modi blev i maj 2014 premiärminister för världens näst folkrikaste land med löften om tillväxt. Tillsammans med den nya centralbankschefen Raghuram Rajan var förväntningarna från internationella investerare höga och många trodde att dessa två tillsammans skulle ro viktiga reformer i land.

I mars presenterade den nya regeringen sin budget med fokus på tillväxt, men med blandade reaktioner som följd.

"Definitivt långt från vad vissa hoppades skulle vara fortsättningen på den omvälvande budgeten 1991 som inledde Indiens ekonomiska liberalisering", säger Devika Mehndiratta, senioranalytiker på ANZ Research.

Gunnar Påhlson på Carnegie är däremot positiv till budgeten.

"Det finns många positiva utsikter för Indien. I och med budgeten har regeringen bland annat aviserat för att minska budgetens underskott över en treårsperiod. Det har även kommit utspel att framöver sänka företagsbeskattningen från 30 till 25 procent", säger han och tillägger:

"Däremot är systemet extremt byråkratiskt och förändringarna kommer ta tid. Som privatinvesterare med exponering mot Indien gäller det att ha tålamod och en placeringshorisont på tre till fem år."

Fredrik Wiklander varnar för att allokera för mycket kapital till indiska placeringar.

"Som privatsparare bör man begränsa sin exponering mot Indien till under 10 procent av sitt globala innehav, och gärna ha en bredare Asienexponering", säger han.

Nordeas prognos för den indiska BNP-tillväxten i år ligger på 5,8 procent och för 2016 är den 6,3 procent.

Josefin Strömberg

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -