Active Biotech stöps om

Läkemedel Efter dråpslaget kring flaggskeppsprojektet tasquinimod mot prostatacancer väntas en kraftig omstöpning av Active Biotech med rejäla personalminskningar.

Det indikerar bioteknikbolagets Tomas Leandersson i en kommentar till torsdagens forskningsbakslag för Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi är strax under 60 anställda i dag och nu måste fundera på hur framtiden ska se ut exakt. Dock återstår arbete kring tasquinimod-studien fram till årsskiftet ungefär. Men visst är det så att bolaget kommer se helt annorlunda ut i början av nästa år", säger han och fortsätter:

"Rimligtvis finns det bara två utvägar nu. Antingen gasar vi, vilket våra ägare knappast kommer förorda och då återstår bara att bromsa, så det bör rimligen innebära en kraftig personalminskning framöver. Men först måste vi presentera de exakta effekterna internt innan vi går ut externt".

Hur pass överraskad är du över de negativa resultaten?

"Jag är väldigt överraskad med tanke på de fina fas 2-resultat vi hade. Jag hade trott vi skulle få en positiv trend på totalöverlevnaden".

Active Biotechs prekliniska ISI-projekt skulle kunna komma på tal för en utlicensiering, enligt vd.

För ms-projektet laquinimod väntar alltjämt amerikanska fas 3-resulat nästa år. Att hitta någon partner för njurcancerprojektet Anyara eller paquinimod mot systemisk skleros fortgår men utan resultat hittills enligt Tomas Leandersson:

"Det är svårt att hitta någon partner där, annars hade vi ju redan haft partners. Det finns ingen anledning att skönmåla situationen".

Vid utgången av förra året uppgick Active Biotechs likvida medel till närmare 330 miljoner kronor.

"Vi har ju sagt att vi ska ha pengar till och med nästa år men det var ju enligt den gamla planen", kommenterar vd situationen.

Ett besparingspaket väntas offentliggöras senast i samband med bioteknikbolagets årsstämma i juni, upplyser Tomas Leandersson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -