Spararna tänker lämna bankerna

Privatekonomi Så gott som alla svenskar kommer att flytta sina pengar om banken inför minusränta på sparkontot.

Motståndet till minusränta och avgifter på det vanliga bankkontot är kompakt. 96 procent av svenskarna kommer att agera om det börjar kosta att förvara pengar hos bankerna, enligt Svensk privatekonomisk barometer som görs av konsumentsajten Compricer.

”Som både bolånetagare och sparare blir det väldigt svårt att greppa varför vi ska betala för att låna av bankerna, och dessutom för att låna ut våra pengar till dem. Om bankerna har en kostnad för att vi ska förvara pengarna där, borde man då inte slippa betala ränta på lånen?", säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Sedan Riksbanken införde nollränta i oktober förra året har frågan om en avgift på vanliga sparares bankkonton blivit allt mer aktuell. I mars sänktes styrräntan ner till –0,25 procent men då gick bankerna ut och försäkrade att man inte skulle ta ut någon minusränta på sparkontot.

Nu räknar de flesta bedömare med att Riksbanken snart trycker ner räntan ytterligare. Och då är det sannolikt att även bankerna agerar, anser Christina Söderberg. Troligen kommer det att handla om en avgift, inte en faktiskt ”minusränta” på kontot.

”Vi kommer att ha den här minusräntan väldigt länge, så bankerna kommer att känna sig tvungna att ta betalt. Jag tror att de börjar med avgifter. Hur tydliga de blir och hur de kommer att paketeras är osäkert, men många av oss är mer vana vid avgifter på kort och konton vilket gör att fler kommer att acceptera det”.

Det är också tänkbart att bankerna kommer erbjuda sina kunder konton utan avgifter i utbyte mot att de har sitt bolån hos dem.

Drygt hälften av de svarande i Compricers undersökning planerar att flytta sina pengar till ett sparkonto med ränta. 17 procent kommer att köpa aktier och fonder – och 14 procent väljer att plocka ut pengarna i kontanter.

”Det är positivt att så många tänker gå till en nischbank där man kan få ränta. Redan nu ser vi en förflyttning från storbankerna. Folk vaknade redan vid nollränta. Även aktier och fonder är bra alternativ. Men att ta ut pengarna och förvara dem hemma är mindre positivt, eftersom hemförsäkringen inte täcker kontanter över 3 000 kronor", säger Christina Söderberg.

För den som behöver sina pengar inom de närmsta åren är ett sparkonto med minst 1 procents ränta och insättningsgaranti i någon av nischbankerna det bästa alternativet. Aktier och fonder lämpar sig för sparande på längre sikt.

I dagsläget finns de bästa räntorna på rörliga konton med fria uttag hos Santander (1,30 procent), Collector (1,20 procent) och Svea Ekonomi (1,15 procent).

RICKARD FREDÉN

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -