Hög risk – men värt en chansning

Aktieanalys Poolias nya ledning har nu jobbat i ett drygt år med att vända skutan. Uppdragen har börjat trilla in igen och även om risken är hög tycker vi aktien kan vara värd en chansning.

Bemanningsföretaget Poolia har inte glatt sina aktieägare de senaste åren. Poolias beslut att dela ut dotterbolaget Dedicare i maj 2011 blev startskottet på en nedgångsresa för aktien som inte slutade förrän i början av 2013. Sedan dess har kursen rört sig sidledes mellan 11 och 14 kronor.

Poolias grundare och huvudägare Björn Örås har som filosofi att knoppa av de bästa bitarna av verksamheten till egna börsnoterade bolag. Uniflex delades ut till aktieägarna 2004 och Dedicare som sagt 2011. När de bästa bitarna skiljs av blir så klart de svagaste delarna kvar och Poolia har haft väldigt svårt att hävda sig i den allt hårdare konkurrensen på marknaden de senaste åren.

Poolias filosofi har ända från början varit att specialisera sig på uthyrning av tjänstemän inom exempelvis ekonomi, it eller juridik, så kallad white collar-personal. Uniflex är tvärt om fokuserat på blue collar-personal medan Dedicare är specialiserat på vårdpersonal. Konkurrensen från mindre nischaktörer har hårdnat en hel del inom bemanningsbranschen och kombinerat med interna problem har det lett till att Poolias marknadsandelar inom white collar-segmentet halverats.

Sedan ett drygt år tillbaka är det Morten Werner som leder Poolia. Han har lång erfarenhet från att leda turn around-arbeten i bolag med svag utveckling. Under sitt första år i vd-stolen har han jobbat med att styra upp verksamheten framför allt i Sverige som fortfarande står för runt 70 procent av omsättningen inom Poolia. Arbetet har i korthet gått ut på att göra bolaget mer lättrörligt och affärsmässigt.

Att göra organisationen mer sälj- och marknadsföringsorienterad är ett prioriterat område men Poolia har även genomfört tuffa rationaliseringar. Besparingarna uppgår till 15 Mkr om året och de väntas nå full effekt under andra kvartalet i år. Med fler aktörer på marknaden och en fortsatt trög underliggande tillväxt räknar Morten Werner med att prispressen i branschen kommer att fortsätta öka och kostnadseffektivitet kommer även framledes att vara en nyckel till framgång.

Poolia har under lång tid successivt tappat kunder och gjorde så även under första halvåret 2014. Det påverkade även avslutningen av året och i fjärde kvartalet i fjol minskade intäkterna med 1,6 procent jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet var låga 1 Mkr.

Det var framför allt i Sverige som utvecklingen var negativ. Intäkterna minskade med 11 procent och rörelseresultatet landade på -2,3 Mkr. Till skillnad från förra dotterbolaget Uniflex har dock Poolia äntligen fått ordning på sin tyska verksamhet.

Det tog dock lång tid men nu har sedan några år tillbaka rätt ledning kommit på plats i Tyskland och verksamheten växer med bra lönsamhet. Fjärde kvartalet ökade omsättningen med 26 procent justerat för valutaeffekter och rörelsemarginalen var goda 7,2 procent.

Tyskland svarade i kvartalet för 22 procent av intäkterna medan Finland utgjorde resterande dryga 7 procent. Även i Finland har Poolia en hygglig utveckling med en tillväxt på 16 procent valutajusterat. Lönsamheten ligger dock på 3,3 procent vilket var betydligt lägre än året innan.

Fokus framöver ligger på ökade sälj- och marknadsföringsinsatser framför allt i Sverige. Målet på sikt är att ta tillbaka de marknadsandelar som förlorats de senaste åren. Andelen inom white collar-segmentet uppskattas i dag till 4-5 procent och målet är att fördubbla detta, samtidigt som marginalerna ska stärkas. Ökade volymer är en förutsättning för att kunna lyfta lönsamheten på sikt.

Potentialen för förbättringar bedöms som särskilt stor på den svenska marknaden. Där ska såväl stora som små och medelstora kunder bearbetas hårdare. Poolia har fortfarande ett starkt varumärke från åren då bolaget var betydligt mer synlig i media och reklamsammanhang än vad som varit fallet på sistone. Det underlättar arbetet med att återta förlorade marknadsandelar.

Det finns redan vissa tecken på att säljarbetet börjar bära frukt. Poolia har under första kvartalet i år meddelat en rad nya och förlängda uppdrag från stora och välkända företag som Skanska, Fortum, Cramo, Saab och även regeringskansliet. Så sent som på tisdagen meddelade Poolia att bolaget tecknat ett ramavtal med SAS om bemanning och rekrytering under 2015 och 2016.

Poolia omsatte ifjol cirka 700 Mkr med ett rörelseresultat på 5,6 Mkr. Kostnader av engångskaraktär tyngde med cirka 7 Mkr och utan dessa hade marginalen uppgått till knappa 2 procent. Det är främst inom den svenska delen som resultatet varit svagt under året.

Någon draghjälp från en stigande marknad räknar inte Poolia med i år. Bolagets egen prognos är en ”högst moderat” efterfrågeutveckling under 2015. Poolia har dock underpresterat under många år och med ett uttalat fokus att jaga in nya affärer lär bolaget kunna återta en del förlorade andelar i Sverige och växa snabbare än marknaden under året. Ett frågetecken är dock i vilken utsträckning bolaget accepterar låg lönsamhet i de vunna uppdragen.

Vi räknar med att Poolia i år bryter de senaste årens negativa trend och ökar omsättningen med 3-4 procent. Lönsamheten utanför Sverige är redan bra, speciellt i Tyskland, men vilka marginaler den svenska verksamheten kan tänkas prestera känns osäkert.

Vi räknar försiktigt med en nivå kring 2 procent vilket tillsammans med god lönsamhet i Tyskland bör kunna räcka till ett resultat strax under 20 Mkr eller cirka 1,10 kronor per aktie. Med dagens kurs kring 12,50 kronor innebär det ett p/e-tal på 11,4.

Om Poolia verkligen lyckas vända utvecklingen finns gott om utrymme för vinsttillväxt under de kommande åren. Bolaget har som sagt presenterat en rad nya uppdrag de senaste månaderna vilket bådar gott. Det är troligt att tillväxten tillåts gå ut över marginalerna i det här skedet men det är säkert något som aktiemarknaden skulle acceptera bara volymerna återvänder.

Risken får sägas vara relativt hög i Poolia – men på dagens nivåer tycker vi aktien är värd en chansning.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
PION Group B Köp 11,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -