Risktagaren gör rätt i att köpa

Aktieanalys Efter sju rekordsstarka kvartal är förväntningarna högt ställda på Enea, men den starka lönsamhetstrenden talar för bolaget.

Mjukvarubolaget Enea påminner en hel del om IAR Systems. Bolaget är specialiserat på program som får kommunikationsintensiva produkter att fungera. Kunderna finns främst inom telekomindustrin men också inom försvarsmakt, flyg och medicinteknik.

Telekomsektorn stod för mer än 60 procent av försäljningen under 2014 och merparten av de intäkterna härstammade från samarbeten med jättar som Nokia och Ericsson. Samarbeten inom Försvarsmakten och flygindustrin är i dag en mindre tårtbit men Eneas första genombrott var faktiskt ett operativsystem som såldes till Försvarsmakten.

Försäljningen sker primärt i Europa och näst största marknad är USA med nästan 30 procent av omsättningen. En liten men ökande del av försäljningen sker i Asien.

Främst säljer Enea färdiga operativsystem, men eftersom kundens behov oftast är unikt kräver systemen anpassning och optimering, vilket gör att bolaget också fakturerar en hel del konsulttimmar.

Koncernen har ungefär 400 medarbetare i åtta länder var av mer än hälften är stationerade i Rumänien. En ögonbrynhöjare är att tre miljarder människor dagligen indirekt använder Eneas mjukvara för att nå internet eller ringa samtal på sin mobiltelefon.

Affärsmodellen kombinerar produkt- och tjänsteintäkter, kostnadsmassan är ganska konstant vilket innebär att försäljningens storlek får en hävstångseffekt på resultatet. Givetvis åt båda hållen.

En tredjedel av intäkterna kommer från produktlicenser som kunderna tecknar i samband med att de använder bolagets teknologi i sina slutprodukter. Det innebär att Enea oftast kan räkna hem intäkt per såld enhet. Kundernas försäljningsredovisning innebär att intäkterna kan bli förskjutna med något kvartal men att de är intäkter av repetitiv typ.

Övriga intäkter kommer främst från utveckling och support hos kund där betalningen sker per aktiv utvecklingsingenjör.

Tillväxten återvände till Enea under 2014 och år mot år ökade omsättningen med 5 procent. Fjärde kvartalet var det sjunde i rad med bättre lönsamhet, jämfört med samma period föregående år, men också Eneas bästa kvartal någonsin hittills. Försäljningen till nya kunder ökade tvåsiffrigt.

Programvaruverksamheten steg med 6 procent under fjärde kvartalet och intäkterna var här till stor del repetitiva. Och den totala andelen återkommande intäkter är ökande sedan slutet av 2013.

Intäkterna från Kina fyrdubblades under fjärde kvartalet och kanske kan utvecklingen i Asien bli en tillväxtmotor under 2015.

Enea har som mål att prestera en rörelsemarginal på 20 procent. Det är långt bättre än tidigare år men något som bolaget åstadkom under 2014. Och givet ambitionen att öka omsättningen under 2015 är det inte omöjligt att resultatet per aktie ökar till ungefär 5 kronor.

Därtill har bolaget en nettokassa vilket innebära goda möjligheter för högre direktavkastning. För räkenskapsåret 2014 lämnar bolaget en direktavkastning på 3,60 kronor per aktie, 20 procent högre än året dessförinnan. Det är inte en regelrätt utdelning som väntar utan ett automatiskt inlösenförfarande.

Och analytikerkåren, enligt Factsets samlade prognoser, tror att nivån på kapitalutskiftningen till aktieägarna kan öka med ytterligare 8,5 procent till 3,90 kronor per aktie till nästa vår.

Det återstår bara två veckor tills resultatet av årets första kvartal avslöjas och sett till historien är första kvartalet oftast något svagare än övriga kvartal, en sanning som inte rimmar med försäljningen till Asien.

Eneas värdering är mer ansträngd än tidigare och kvoten mellan marknadsvärdet och försäljningen är större än på många år. Samtidigt har affärerna blivit allt mer lönsamma. Också i relation till de förväntade vinsterna är värderingen av Enea högre än tidigare. Men sådan är situationen i de flesta börsbolag på frammarsch.

Bolaget är beroende av storkundernas vidareförsäljning för sina royaltyintäkter vilket gör intäkterna relativt konjunkturkänsliga. Den närhistoriska prestationen i kombination med en allt ljusare ekonomiska utsikter i Europa tyder på att framgångarna mycket väl kan fortsätta.

Jämfört med IAR Systems värderas Enea lägre på dagens aktiekurser men en del av värderingsgapet förklaras av att konsensusprognosen tyder på att aktiemarknaden har högre förväntningar på omsättnings- och vinsttillväxten i IAR.

Den försiktige generalen avvaktar det snart stundade kvartalsresultatet och kanske också det inlösenprogram som sker i mitten på maj innan investeringsbeslutet fattas.

Risktagaren gör rätt i att köpa aktien redan i dag. 2015 kan, om det goda humöret håller i sig, bli ytterligare ett bra år för Enea.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Enea Köp 98,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -