Var femte borätt säljs innan visning

Bostad Var femte bostadsrätt säljs i dag innan ordinarie visning och utan budgivning. I Stockholm handlar det om ännu fler.

Det är framförallt i storstäderna som den stora efterfrågan och de snabbt stigande priserna har gjort att allt fler lägenheter säljs utan att visas offentligt och utan allmän budgivning.

Det är svårt att uppskatta exakt hur vanligt detta är. Men i genomsnitt säljs 21 procent av botadsrätterna i landets tre största städer innan visning, enligt SBAB:s mäklarbarometer. I Stockholm handlar det om var fjärde bostadsrätt.

"Att så många bostadsrätter säljs innan ordinarie visning är ett tydligt tecken på hur heta bostadsmarknaderna i storstäderna är. Trycket är helt enkelt så starkt att vare sig köpare eller säljare riktigt hinner anpassa sig till nya prisnivåer", säger Tor Borg, chefsekonom SBAB, i en kommentar.

Oftast är bägge parter också köpare och säljare på andra objekt, och därför kan det finnas poänger med snabba affärer, enligt Tor Borg. Säljaren kan snabbt och enkelt få ett acceptabelt pris på bostaden. Och köparen slipper en hetsig budgivning med andra spekulanter.

Samtidigt riskerar köparen att betala överpris och säljaren att priset hamnar under vad det skulle göra i en budgivning med fler deltagare.

"Naturligtvis sker en försäljning innan ordinarie visning med både köparens och säljarens godkännande. Det är upp till dessa att väga fördelar och nackdelar mot varandra. Man kan dock ifrågasätta om det verkligen ligger i någons intresse att försäljningsprocessen blir så extremt tidspressad som den är i många fall", säger Tor Borg.

På småhusmarknaden går det inte lika fort som för bostadsrätter. Enligt mäklarna i Stockholm, Göteborg och Malmö, som SBAB har intervjuat, säljs 12-15 procent av husen innan visning och budgivning.

RICKARD FREDÉN

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -