Banken tror på dämpat pristryck

Bomarknaden Efterfrågan på dyrare villor och bostadsrätter kan dämpas i höst efter att amorteringskraven införs, enligt bolåneinstitutet SBAB. Många hushåll ryggar för ökade utgifter.

Fyra av tio hushåll kommer inte att vilja belåna sig mer än till hälften av bostadens pris efter att amorteringskravet träder i kraft den 1 augusti, enligt en undersökning som SBAB har gjort.

"Att så pass många hushåll kommer att undvika belåning över 50 procent antyder att bostadsmarknaden kan komma att se annorlunda ut i höst med lägre omsättning och minskat pristryck i de dyrare segmenten", säger Tor Borg, chefsekonom SBAB, i en kommentar.

Amorteringskraven innebär att alla nya bolån ska amorteras med 2 procent per år ner till en belåningsgrad på 70 procent, därefter med 1 procent årligen ner till 50 procents belåningsgrad.

Skillnaden från i dag är alltså att hushållen måste fortsätta amortera på sina lån också under 70 procentsnivån.

Ett genomsnittligt småhus i Stockholmsområdet som är belånat till 85 procent kommer från och med augusti att kosta drygt 7 500 kronor per månad i amorteringar. I hela landet blir genomsnittet drygt 4 200 kronor. Belopp som många bostadsköpare alltså tycker är för höga.

Enligt SBAB
kommer hushållen, som en direkt konsekvens av amorteringskravet, i stället att fokusera på billigare objekt som innebär lägre belåningsgrader och lägre amorteringsbelopp.

Rickard Fredén

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -