På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Tio köpvärda fonder i oktober – så gick det

Utvärdering Ordningen börjar återställas för Placeras rekommenderade fonder. Av de fonder vi rekommenderade för sex månader sedan har 60 procent levt upp till våra förväntningar.

Varje månad presenterar Placera en lista med tio fonder som vi bedömer ska gå bättre än snittet av liknade fonder framöver. Efter sex månader utvärderar vi utfallet. Nu är det dags att utvärdera hur det har gått för de fonder som vi rekommenderade i oktober 2014.

Utfallet är bra, sex av tio fonder har presterat högre avkastning än deras fondkategoriindex.

Hög avkastning har vår globala indexfond, Danske Invest Global Index, givit. Den har stigit med drygt 20 procent, vilket är lite bättre än snittet för breda globala aktiefonder.

Fidelity Nordic fortsätter att göra både oss och sina andelsägare besvikna. De senaste sex månaderna har fonden ökat 14 procent, trots tvåsiffrig avkastning är det sämre än gruppen nordiska aktiefonder i snitt. De har stigit med drygt 18 procent.

Vår satsning på en läkemedelsfond för sex månader sedan har burit frukt. JPM Global Healthcare har stigit med hela 31 procent. Även om det är aningen sämre än snittet för gruppen är vi nöjda.

Även vår indexblandfond, Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige, står sig bra i konkurrensen med de aktivt förvaltade svenska blandfonderna. De senaste sex månaderna har den stigit med drygt 12 procent, vilket är lite bättre än kategoriindexet.

Trenden ser också ut att ha vänt för Brummer Multi-Strategy 2XL. De senaste sex månaderna har den månadshandlade fonden stigit med drygt 8 procent. Det är lite bättre än snittet för liknande fonder.

Vår andra blandfond, AMF Balansfond, går också starkt. Det senaste halvåret har den stigit med drygt 15 procent. Även vår tredje blandfond, Cliens Mixfond B, har vänt utvecklingen och stigit med drygt 17 procent de senaste sex månaderna. Båda fonderna har slagit snittet av sina konkurrenter.

Bland våra lågriskfonder har utvecklingen varit blandad. Bäst har det gått för Spiltan Räntefond Sverige som stigit med knappt 1 procent. Inte lika bra har det gått för våra rekommenderade lågriskhedgefonder, Atlant Explora och Atlant Stability.

De har gått igenom en svår period men sedan årsskiftet har trenden vänt. Dock summeras avkastningen sedan oktober till minus 0,9 procent för Atlant Explora och knappt en halv procent för Atlant Stability.

  Avkastn sex  Avkastn kate-
  månader (%) goriindex (%)
Danske Invest Global Index 20,4 20,2
Fidelity Nordic A-SEK 14,0 18,3
JPM Global Healthcare 31,2 31,7
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 12,4 12,1
Brummer Multi-Strategy 2XL 8,2 7,1
AMF Balansfond 15,1 12,1
Cliens Mixfond B 17,3 12,1
Spiltan Räntefond Sverige 0,9 0,2
Atlant Explora -0,9 6,1
Atlant Stability -0,3 0,2
Källa: Morningstar/fondbolagen    
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -