Bioteknik i strykklass

Aktiekommentar Bioteknikaktier i USA har fått rejält med stryk de senaste dagarna. Det är inte att undra på, de senaste årens sektorhajp bygger till stor del på billiga pengar som snart kanske inte finns.

Den teknikdominerade amerikanska Nasdaqbörsen steg till strax över 5 000 punkter i förra veckan. Därefter har investerare börjat sälja av mangrant och onsdagens nedgång på 2,4 procent är en av de större på nästan ett år.

Särskilt hårt drabbade var de bioteknikrelaterade aktier som handlas på Nasdaq. Efter en formidabel uppgång i sektorn som pågått ända sedan våren 2009 har sektorn stigit som en raket i takt med att den nya generationens läkemedelsbolag flyttat fram sina positioner.

En stor del av uppgången kan förklaras med att priset på pengar varit extremt låg under den här perioden. Den amerikanska centralbanken Federal Reserves kvantitativa stimulanser har tryckt ned räntan kraftigt.

För bolag där en stor del av värdet i bolaget ligger i förväntningar på vinster långt in i framtiden – som i just läkemedelsforskande bolag – får det stora positiva effekter på det värdet när riskpremien pressas ned kraftigt.

En inte obetydlig andel av kursuppgången handlar också om överdrivna förväntningar. Bland amerikanska mäklare konstateras att bakom en betydande del den breda uppgången ligger ett stort inflöde av kapital från privata investerare på jakt efter nästa stora forskningsframgång.

Det har märkts i flödet av nya bolag till börsen. Enligt Renaissance Capital stod biotekniksektorn för en fjärdedel av alla nya börsintroduktioner i USA under 2014. Naturligtvis vill många vara med och finansiera sig med riskvilligt kapital när tillgången på detsamma är onormalt stort.

Bioteknikaktier som gått till börsen under de senaste två åren har i snitt stigit 78 procent över deras teckningskurser. Det är enligt Renaissance Capital tre gånger mer än vad andra bolag utanför sektorn fått se i uppvärderingar.

Man ska akta sig för att dra alla bioteknikrelaterade aktier över en kam. Många amerikanska så kallade biotechs, som Gilead och Amgen, kan lika gärna definieras som fullskaliga läkemedelsföretag. Men det stora antalet av de som gått till börsen i horder senaste åren är inte det. Och det stora antalet tjänar inga pengar.

Att Nasdaq-börsens bioteknikindex fallit 7 procent på tre dagar är i sig inte uppseendeväckande med tanke på hur kraftigt index stigit de senaste åren. Men frågan är om det ändå inte är början på någonting mer än en rekyl.

När Federal Reserve börjar höja räntan – om än i små och långsamma steg – så kommer investeringskalkylen för ett bolag som inte väntas göra vinst eller ens redovisa intäkter på många år att se väsentligt sämre ut.

Ren matematik talar för att sektorn har sina gratisluncher bakom sig.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -