Högre vinster i MQ

Aktieanalys MQ Holding håller i kostnaderna hårt vilket lyfter resultaten. Tillväxten är svag men det ligger också i förväntningarna för året. På nuvarande prognoser ser aktien fortsatt köpvärd ut.

Klädkedjan MQ:s vd Christina Ståhl beskriver det innevarande räkenskapsåret som en period av omställning. Förändringsarbetet som pågått inom koncernen sedan hon tog över ledarskapet i mitten av 2013 har redan gett stor positiv effekt på kostnadssidan med högre marginaler, stärkta kassaflöden och stabilare finanser som följd.

De förändringar som skett på sortimentsnivå har ännu inte gett lika stora positiva effekter. Försäljningen har marscherat på stället en tid nu och i det nyss avslutade kvartalet, perioden december till februari vilket är MQ Holdings andra kvartal, var nettoomsättningen helt oförändrad jämfört med året innan.

MQ har legat lågt med butiksexpansion de senaste åren och i jämförbara butiker var försäljningen upp 0,3 procent. Det kan jämföras med totalmarknaden under perioden som enligt statistik från HUI ökade med 1,2 procent. MQ har således tappat lite marknadsandelar. Även räknat på de två senaste kvartalen har MQ tappat mot övriga marknaden.

Det är på herrsidan som försäljningsutvecklingen varit svag. Under andra kvartalet minskade försäljningen av herrkläder med 5,6 procent samtidigt som damsidan ökade med 7,0 procent. Christina Ståhl spekulerade i samband med onsdagens rapport om att kvinnorna besöker butikerna mer frekvent och därmed också varit snabbare att ta till sig de sortimentsförändringar som skett.

MQ flaggar i sin halvårsrapport för att bolaget nu kommer att jobba med att ytterligare förbättra butikskonceptet och vässa varuvisning, tempoförändring och kommunikation. När bolagets butik på Grensen i Oslo öppnar efter sommaren kommer den att ha ett nytt butikskoncept. Detta ska sedan förfinas och testas i takt med att det rullar ut till andra butiker. Någon stor omstöpning av butiksbeståndet liknande den som för närvarande pågår inom Kappahl har dock inte MQ planerat.

MQ Holding upprepade på onsdagen budskapet från den förra kvartalsrapporten att Norge kommer att stå i större fokus för expansion framöver. Butiksbeståndet i Sverige är så pass stort (116 butiker) att utrymmet för framtida tillväxt är begränsat.

I Norge har bolaget i dagsläget bara fyra butiker och man har tidigare talat om en övre gräns på cirka 40 butiker. För att ta ett tydligare grepp om den norska expansionen har en ny Norgechef anställts inom MQ Holding.

Nytt inom bolaget är även att en så kallad omnichannel-avdelning skapats för att ännu tydligare integrera bolagets försäljningskanaler: butik, webb och kundklubb. MQ har redan kommit rätt långt i sitt omnikanalarbete där nätbutiken MQ Shop Online har ett nära samarbete med de fysiska butikerna. Kläder som köps eller beställs på nätet går att hämta och lämna tillbaka i butikerna.

Att kunderna kommer in i butikerna för att hämta upp eller lämna tillbaka varor öppnar möjligheter till merförsäljning. Utbudet på nätet kommer att fortsätta stärkas och utökas. Medan de fysiska butiksytorna är begränsade har MQ fortsatt möjlighet att utöka antalet varumärken och plagg i sin onlinebutik. I dagarna lanseras även MQ Shop Online på den norska marknaden.

Även om försäljningsutvecklingen lämnar en del övrigt att önska så går som sagt resultatutvecklingen år rätt håll inom MQ Holding. Inköpsrutinerna har förbättrats och fler plagg säljs till fullpris vilket lyfter bruttomarginalen. Fjolårets julhandel är ett bra exempel på det och bruttomarginalen för det andra kvartalet ökade till 50,0 procent från 49,6 året innan.

Ett orosmoln för hela detaljhandeln för tillfället är den kraftiga dollarförstärkning som skett de senaste månaderna. Butikskedjor köper som regel in stora mängder produkter som prissätts i dollar och i kombination med en allmän kostnadsinflation i framför allt Kina sätter det press på bruttomarginalen.

MQ valutasäkrar sina inköp en gång i halvåret så för resten av räkenskapsåret kommer inga överraskningar att ske. Bolaget säger sig inte ha noterat några stora prisförändringar ännu men det lär komma framöver.

Cirka 40 procent av MQ:s inköp sker i dollar och lika mycket sker i kronor. Det är dock plagg som köps av andra tillverkare som i sin tur har dollarexponering. Med den hårda konkurrens som råder inom klädhandeln drar sig MQ i det längsta från att höja priserna i butik vilket innebär en ännu hårdare press på bruttomarginalen.

I förväntningarna för MQ:s del ligger dock att bolaget både innevarande räkenskapsår och de båda nästkommande kommer att kunna försvara fjolårets bruttomarginal på 56,4 procent.

Försäljningen i jämförbara butiker väntas i år inte öka alls och totalt sett väntas intäkterna öka med en dryg procent. Rörelsemarginalen väntas dock öka till drygt 10 procent från knappt 9 året innan vilket ger ett vinstlyft på cirka 20 procent. Snittprognosen för vinst per aktie är enligt databasen Factset 3,31 kronor.

För nästkommande räkenskapsår väntas en försäljningstillväxt på 4,6 procent varav 1,9 procent i befintliga butiker. Rörelsemarginalen väntas öka marginellt och vinsten per aktie landar i snittprognosen på 3,61 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 11,8 respektive 10,8. Justerat för nettoskulden på 160 Mkr värderas rörelsen till 9,1 gånger nästkommande räkenskapsårs väntade rörelseresultat (ev/ebit).

De väntade utdelningarna ger för de kommande räkenskapsåren direktavkastningar på 4,6 procent respektive 5,3 procent.

MQ-aktien har haft en urstark resa ända sedan sommaren 2013 då kursen slog i botten strax under 14 kronor. Sedan årsskiftet har aktien hållit jämna steg med index och är upp cirka 13 procent. Värderingen har ökat men den är fortfarande lägre än det mesta på Stockholmsbörsen.

Dollarförstärkningen och en återupptagen expansion i Norge är möjliga hot mot marginalerna framöver. Givet den höga direktavkastningen och den kraftigt stärkta balansräkningen tycker vi dock fortfarande att MQ-aktien ser intressant ut och vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 40,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -