Lammhults har mer att ge

Aktieanalys För att vara ett designföretag producerar Lammhults anmärkningsvärt tråkiga delårsrapporter. Innehållet i den senaste rapporten var det dock inget fel på, tvärtom!

Under fjolårets steg koncernens omsättning och orderingång med 26 procent. Omkring 20 procentenheter av bägge ökningstalen var visserligen förvärvad, men vi har ingenting emot förvärvad tillväxt när det får vinsten att öka. Fjolårets vinst dubblades nästan till 2,57 kronor per aktie. Och en organisk tillväxt på 5-6 procent i dagens ekonomiska klimat i en relativt mogen bransch är bra.

Lammhults Design Group sysslar med inredning i två affärsområden: Office & Home Interiors och Public Interiors. Office & Home riktar sig mot inredning för offentliga miljöer och hemmiljöer där det mest kända varumärket är Lammhults. Public riktar sig främst mot offentliga organisationer, typ bibliotek och skolor.

Trots det offentliga inslaget i kundstocken (halva omsättningen) är bolaget mer konjunkturkänsligt än man kan tro. Skälet är att inköp av ny inredning är det som ofta läggs på is när budgeten svajar. Just därför hade Lammhults stora problem med lönsamheten under de svåra år som följde på kreditkrisen. 2013 kravlade sig rörelsemarginalen upp över 2 procent och i fjol dubblades den till 4,5 procent.

Omkring en trededel av koncernens försäljning sker i Sverige. Övriga stora marknader är Norge, Danmark, Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Merparten av intäkter och inköp i utländsk valuta ligger i euro. På intäktssidan är danska och norska kronor också betydande.

Efter förvärvet av norska Fora 2013 har känsligheten mot den norska kronan ökat rejält. Dagens NOK/SEK-nivå ligger bara några ören under snittet för fjolåret men med en ytterligare försvagning av brödrafolkets valuta är en riskfaktor på intäktssidan. Å andra sidan balanseras det av att Lammhults lånade i norska kronor för förvärvet.

Lånen i sig är inte på någon avskräckande nivå. Vid utgången av 2014 hade Lammhults tryckt ned nettoskulden till strax över 70 mkr och kunde ståta med en soliditet på 60 procent. Inte undra på att styrelsen föreslog en utdelningshöjning på 50 procent till 1,50 kronor per aktie. På dagens kursnivå motsvarar det en direktavkastning på nära 4 procent.

Det är snart ett år sedan vi senast granskade Lammhults. Då tyckte vi att aktien var värd en chansning för den riskfyllde som ville spekulera i en bättre Europakonjunktur. Sedan dess har aktien stigit 16 procent, vilket med råge är mer än en normal årsavkastning på börsen men något mindre än övriga börsen under samma tid.

Det som hänt sedan dess är att bolaget dels höjt sina marginaler och dels att Europakonjunkturen ser bättre ut i dag. Det som också tillkommit är att den norska ekonomin har försämrats något.

Vi trodde att vinsten skulle kunna nå 2,90 kronor per aktie under fjolåret vilket, med facit i hand, var något för optimistiskt. Själva grundanatagandet var det dock inget fel på. Inredningsdesign är och förblir efterfrågat över tid, även om återhämtningen visat sig gå lite trögare än väntat.

Norge är ett orosmoln man inte ska ignorera men det lägre oljepris som ligger bakom den försämrade norska ekonomin betalar sig dels genom lägre räntekostnader för förvärvet av Fora, och dels genom att lägre energipriser bidrar till att förbättra det ekonomiska läget på bolagets övriga europeiska marknader.

Vi vet från tidigare år att Lammhults brukar leverera starka marginaler och god tillväxt när konjunkturen är bra. Under goda år har bolaget visat upp rörelsemarginaler på över 10 procent. Antar vi att årets intäkter stiger med 5 procent samtidigt som rörelsemarginalen lyfter till 6 procent så landar vi på en liten bit över 4 kronor per aktie i vinst, vilket skulle motsvara ett lyft på över 60 procent jämfört med 2014.

Det må låta optimistiskt, men med antagandet att Lammhults fortsätter stärka sin lönsamhet mot mer konjunkturnormala nivåer i en marknadsmiljö där det finns ett uppdämt behov av investeringar i inredning är det inte en överdriven prognos.

Norge är som sagt var ett orosmoment där vi inte riktigt kan sia om utvecklingen. En annan sådan där faktor som vi inte vet om det händer eller inte är möjligheten till ett nytt förvärv på någon av bolagets marknader.

Köpet av Fora blev startskottet för en uppvärdering av bolaget. Nu har bolagets finanser stärkts så pass att det kan bli aktuellt med en ny munsbit som i så fall med stor sannolikhet skulle tas emot positivt. Utan förvärv ligger i stället vägen öppen för en mer generös utdelningspolitik kommande år.

Summa summarum kan vi konstatera att Lammhults aktie på basis av modest positiva prognoser värderas till ett p/e-tal under 10. Det är inte många bolag på börsen som har en så låg värdering, inte ens i branscher med svaga utsikter. Vi tycker att den förtjänar en plats i en diversifierad aktieportfölj. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Lammhults Design Group B Köp 38,40 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -