Svag krona ger svindyr semester

Mer i plånboken Trots att den kraftigt svagare kronan ger mindre semesterkassa har inte svenskarnas reslust påverkats nämnvärt.

Sedan årsskiftet har den svenska kronan försvagats mot i princip alla större valutor, det visar en genomgång som Privata Affärer gjort.

Riksbankens minusränta är en viktig faktor till den svenska kronans försvagning. Mest har kronan försvagats mot schweizerfrancen, men i just det fallet beror det på att Schweiz centralbank i januari oväntat tog bort växelkurstaket mot euron vilket ledde till att en schweizerfranc idag är nästan 12 procent dyrare än vid årsskiftet.

Tvåa på listan är den indiska rupeen som blivit 10 procent dyrare sedan årsskiftet vilket kan förklaras av bland annat förhoppningar om ekonomiska reformer i landet och till följd av det låga oljepriset.

Thailand har också blivit dyrare för svenskarna. Bahten har stärkts 8,6 procent mot dollarn vilket gör valutan till en av de starkaste i regionen.

Den amerikanska dollarn är idag 7,4 procent dyrare än vid årsskiftet och eftersom den amerikanska marknaden går bra är det inte orimligt att anta att kronan kommer att fortsätta att försvagas mot dollarn.

Pundet har blivit nästan lika mycket dyrare, 7,2 procent. Euron kostar däremot i princip lika mycket idag som vid årsskiftet om man jämför med svenska kronor.

Norska kronan har stärkts 5 procent mot den svenska och den danska är oförändrad.

Den enda valutan som försvagats mot den svenska kronan är den ryska rubeln.

För svenska fondsparare som har fonder i dollar eller euro är utvecklingen bra. Vi får fler kronor för våra euro och dollar och det gör att för svenska sparare så stiger fonderna i värde. Men för svenskar som ska ut och resa har det onekligen blivit dyrare, och det finns stor risk för att kronan forsätter att försvagas.

Placera har fått frågor från läsare om hur man ska tänka kring sitt resande framöver. Är det exempelvis läge att växla pengar inför sommarens resa redan nu? Vi har frågat experterna.  

”Valuta är en av de svåraste sakerna att spekulera i eftersom de påverkas av allt från inflation och räntor till penningpolitik och finanspolitik i olika länder”, säger Maria Landeborn, sparekonom på SBAB, och fortsätter:

”Vill man vara säker på vad man ska betala för sin resa så är det en idé att växla redan nu, men man ska ha i bakhuvudet att det kan bli både till för- och nackdel innan det är dags att åka. Den stora uppsidan är att man vet precis vad resan kommer att kosta.”

Hur påverkas den som redan köpt sin resa när valutan störtdyker?

”När valutor ändras eller oljepriser skjuter i höjden är det flera flygbolag som väljer att ta ut extra avgifter på resenärerna. I synnerhet lågprisflyg är extra sårbart då man köper bränsle närmare avresedatumet”, säger Mathias Bergendahl informationschef på Fritidsresor och fortsätter:

”Det är man däremot skyddad från när man reser på charter eftersom charterbolagen valutasäkrar, det vill säga gör inga prisförändringar för kunden på grund av valutaförändringar på en redan köpt resa.”

Störst negativ påverkan har valutaförändringarna därför på vad man får för pengarna på resmålet.

”Valutaförändringar kan innebära att man under en resa får fyra middagar på stan till samma pris man betalade för tre på resan året innan”, säger Mathias Bergendahl.

Av den anledningen ser resebolagen att bokningarna av resor till länder som är billiga att leva i nu ökar.

”Vi ser tydligt att resor till städer som är billiga att vistas i ökar, exempelvis Prag, Budapest och Berlin. Andra exempel är länder som Turkiet och Kroatien”, säger Magdalena Öhrn informationsansvarig på Ving.

Men har resandet minskat till följd av den svaga kronan?

”Vi kan inte se att sommarbokningarna påverkas negativt, vi har ett högt tryck på sommarens resor och säljer något mer än förra året, som var ett rekordår. Vi vet sedan tidigare att resandet inte påverkas på kort sikt, men på längre sikt kan resandet gå ner”, säger Magdalena Öhrn, informationsansvarig på Ving. Hon får medhåll av Karin Starkman, kommunikationsansvarig på Ticket.

”Trots att dollarkursen gått upp ser vi inte någon direkt påverkan på resandet. Resorna till USA i sommar har exempelvis ökat med 30 procent. På lång sikt kan reslusten till ett resmål dock påverkas om kronan blir mindre värd i förhållande till landets valuta. Men det är många andra faktorer som också spelar in när det gäller reslust och val av resmål, ”säger hon.

Det kan exempelvis bero på att hushållen har stärkts ekonomiskt.

”Även om svenska kronan är svag så är räntor, elpriser och energipriser i stort lägre vilket ger våra kunder ett större utrymme i sin privatekonomi. Vi vet särskilt att låga räntor är positivt för våra kunders reslust”, avslutar Magdalena Öhrn.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -