Naturlig press i Hexagon

Aktiekommentar Beskedet att Hexagons vd Ola Rollén halverat sitt innehav i bolaget pressade aktien kraftigt på måndagen. Historien ger nervösa ägare rätt i att sälja.

Hexagons vd Ola Rollén meddelade under måndagsmorgonen att han har sålt 1 miljon aktier i bolaget, motsvarande hälften av innehavet.

Uppgiften oroade andra ägare som också passade på att ta hem vinster på måndagsmorgonen, sannolikt påverkade av det faktum att aktien från årsskiftet till och med fredagens stängning hade stigit 22 procent till ny rekordnotering. Uppgången är nästan dubbelt så stor som börsindex under samma period.

Lugnande besked som Ola Rollén avser att vara vd för Hexagon ytterligare många år framöver och att han har åtagit sig att teckna upp till 2 miljoner teckningsoptioner i nytt program väger relativt lätt när så stora belopp - nästan 300 miljoner kronor - cashas in. Noterbart är också att det förekommit andra insiderförsäljningar i bolaget tidigare i februari.

I bakhuvudet på många investerare finns säkert också den förra stora insiderförsäljningen i färskt minne.

När Ola Rollén och investmentbolaget Melker Schörling AB sålde stora poster i bolaget i maj 2011 ledde det till ett kursfall dagen efter att affären hade presenterats. Som mest föll då aktien 7 procent innan en återhämtning tog vid och fyra börsdagar efter flaggningen hade kursen återhämtat sig helt och hållet. 

Likväl var den försäljningen vältajmad. Från slutet av maj 2011 till början av oktober samma år backade börsens index 25 procent. Under samma period föll Hexagons aktie från 155 till 75 kronor, motsvarande ett fall på drygt 51 procent.

När marknaden väl hade bottnat ur vände såväl index som Hexagon upp med besked. Från inledningen av oktober 2011 till och med fredagens stängning steg Stockholmsbörsen omkring 80 procent. UNder samma period klättrade Hexagon 240 procent, utdelningarna oräknade.

Huruvida Ola Rolléns insiderförsäljning ska tolkas som att en allmän börsnedgång står för dörren eller inte låter vi vara osagt.

Men för en aktie som handlades på nya rekordnivåer så sent som i fredags, och som historiskt påverkats kraftigt av insiders beteende är det förståeligt att det ökar oron i ägarleden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -