Rapportvinnare och förlorare

Börs (Uppdaterad) Fredagens rapportskräll var utan jämförelse Eniros, där det kom besked om ännu en nyemission. Hexagon och Note var några av morgonens rapportvinnare.

Söktjänstföretaget Eniros intäkter föll 17 procent organiskt under fjolårets sista kvartal. Ebitda-resultat blev 134 Mkr, att jämföra med väntade 161 Mkr enligt SME Direkt. Även den organiska tillväxten blev klart sämre än väntat och bolaget spår att årets resultat blir i nivå med fjolårets.

Tyngsta nyheten i rapporten var att styrelsen föreslår en nyemission av stamaktier på cirka 458 Mkr med en teckningskurs på 1,50 kronor per aktie. Dessutom gör bolaget en konvertibelemission på 500 Mkr. Konvertibelemissionen är riktad till och placerad hos ett konsortium av svenska och internationella institutionella investerare. Finansieringslösningen är en eftergift mot de banker som oroat sig för sina lån till Eniro.

Inte helt förvånande var Eniro den stora kursförloraren bland de rapporterande bolagen på fredagen och efter en halvtimmas handel hade aktien fallit 17 procent till 5,50 kronor. Bolagets preferensaktie steg däremot 29 procent till följd av den minskade finansiella risken som emissionerna innebär.

Hexagon var en av morgonens rapportvinnare med en uppgång på 7 procent till 290 kronor – nytt kursrekord. Bolagets omsättning, organiska tillväxt, rörelsemarginal och nettoresultat och till och med utdelningsförslag var högre än marknadens förväntningar.

Tradedoubler rasade 9 procent till 9,10 kronor efter att både ha lämnat en svag rapport och flaggat för fortsatta bekymmer.

Omsättningen sjönk 13 procent rensat för valuta och jämförbara enheter i det fjärde kvartalet. Förlusten per aktie ökade till 1,79 kronor (-0,48). Bolaget flaggar för att omförhandlingar med en stor internationell kund kommer att påverka nettoomsättningen negativt under 2015.

Husqvarna backade nära 2 procent efter att bolaget redovisat en goodwillnedskrivning på 767 Mkr som bidrog till att sänka nettoresultatet till -935 Mkr under fjärde kvartalet. Likväl föreslår styrelsen en utdelningshöjning från 1,50 kronor till 1,65 kronor per aktie.

Profilmärkesföretaget New Wave tappade 5 procent på börsen efter att ha rapporterat ett fjärde kvartal där rörelseresultatet visserligen var i nivå med motsvarande kvartal 2013 men 21 procent under analytikernas förväntningar.

Speloperatören Betsson hade ett lite motigare fjärde kvartal, bland annat till följd av höga marknadsföringskostnader och prognosen är att årets marknadsföringskostnader kommer att överstiga fjolårets.

Omsättningen var 2 procent under förhandstipsen men trots det lyckades företaget lyfta nettoresultatet till 243 Mkr, 2 procent mer än vad analytikerna hade väntat sig. Utdelningsförslaget på 11,94 kronor per aktie var snäppet över snittprognosen. Betssons aktie backade 5,5 procent till 294,30 kronor.

Investmentbolaget Kinneviks B-aktie steg 3,7 procent till 263,90 kronor. Bolaget har ett överskott i kassan och kommer att föreslå aktieåterköp när det bedöms att dess aktier handlas till ett "väsentligt underpris jämfört med deras verkliga värde", heter det i bokslutsrapporten.

Kinneviks substansrabatt växte under kvartalet till 15,9 från 5,7 procent, efter att vid senaste halvårsskiftets ha handlats med substanspremie.

Bland övriga mindre bolag rapporterade designföretaget Lammhults ökad orderingång, omsättning och resultat. Utdelningen föreslås höjas med 0,50 kronor till 1,50 kornor per aktie. Lammhults aktie var i princip oförändrad efter att rapporten presenteras.

IFS rapporterade lägre rörelseresultat i fjolårets fjärde kvartal jämfört med samma kvartal ett år tidigare, och en utdelningshöjning med 1 krona till 4,50 kronor per aktie räckte inte för att blidka marknaden. Aktien backade drygt 1 procen till 253 kronor.

Midsona rapporterade ett fjärde kvartal som visade marginell ökning av omsättning, resultat och föreslagen utdelning. Konsekvent nog handlades aktien oförändrat jämfört med torsdagens stängning.

Anoto, som nyligen genomfört en nyemission, ökade omsättningen och minskade förlusten under fjärde kvartalet. Bolaget spår dock stigande kostnader under innevarande kvartal. Aktien backade 3 procent till 0,435 kronor.

Kontraktstillverkaren Note steg 7 procent efter sitt bokslut som visade ökad vinst justerat för genomförda förändringar i koncernen. Bolaget vill bjuda ägarna på en utdelning på 50 öre per aktie i vår.

Electragruppens resultat var i stort sett oförändrat men bolaget föreslår en höjd utdelning till 5,25 kronor per aktie, vilket bidrog till ett kurslyft på 3,6 procent.

Vitrolife steg 2,6 procent efter att ha rapporterat ökad lönsamhet och högre föreslagen utdelning. Svedbergs steg 0,3 procent på en rapport som i stort sett var i linje med fjärde kvartalet 3013.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -