Ägare fick betalt

Eniro Eniros största ägare Staffan Persson och Danske Capital krävde ersättning för att åtaganden i Eniros kommande aktieemission.

Två av Eniros största ägare, Staffan Persson och Danske Capital, kommer få en ersättning på cirka 4 miljoner kronor för att de båda ägarna har åtagit sig att teckna sig i Eniros förestående aktieemission motsvarande duons nuvarande ägarandel. Utan denna ersättning hade de inte ställt upp.

Det framgår av en skrivelse till Aktiemarknadsnämnden och det bekräftar Eniros ir-chef Cecilia Ketels för Nyhetsbyrån Direkt.

"Styrelsen ansåg att detta var nödvändigt att göra på det sättet eftersom det krävdes från deras (Staffan Persson och Danske Capital) sida. Och det krävdes att vi hade med dem i båten för att kunna genomföra det här", säger Cecilia Ketels till Nyhetsbyrån Direkt.

Av skrivelsen till Aktiemarknadsnämnden framgår att de aktörer som har garanterat Eniros emission, däribland Catella och Bure, har krävt att de större ägarna i bolaget skulle teckna sin så kallade pro rata-andel i emissionen annars skulle inga garantier ställas ut. Därmed skulle emissionen falla innan en förslaget var lanserat och då hade även överenskommelsen med bankerna varit i riskzonen - med konkurs för en Eniro som en av de möjliga konsekvenserna.

Staffan Persson och Danske krävde då att få samma ersättning som de externa garanterna, cirka 5 procent av det belopp som duon hade åtagit sig att teckna för.

Danske Capital äger cirka 10 procent av aktierna i Eniro och måste därför teckna för cirka 45 miljoner kronor. Ersättningen hamnar därmed på lite mer än 2 miljoner kronor. Staffan Persson äger 7,6 procent av aktierna och kommer därmed få en ersättning på 1,7 miljoner kronor.

Aktiemarknadsnämnden konstaterar i sitt utlåtande att det "under normala omständigheter", inte kan anses vara förenligt med god sed på aktiemarknaden att betala ersättning till ägare som åtar sig att teckna i en emission. Men eftersom Eniro befinner sig i finansiell kris, med risk för bankövertagande och konkurs och med ett begränsat antal handlingsalternativ, finner Aktiemarknadsnämnden slutligen att åtagandena inte strider mot god sed.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -