Sandvik värt en chansning

Aktieanalys Sandvik-aktien har i år vänt uppåt efter ett par tunga år. Efterfrågan ser ut att stabiliseras och för en långsiktig investerare kan det vara köpläge i aktien.

Sandvik-aktien har efter ett par rejält svaga börsår åtminstone fått en hygglig start på 2015. Bolagets exponering mot den tröga gruvnäringen har slagit hårt mot verksamheten de senaste åren. Efterfrågan inom den sektorn ligger fortfarande runt 30 procent under nivåerna från toppåret 2012 men den har det senaste året åtminstone varit stabil och Sandvik har visat gryende form vad gäller lönsamhetsförbättringar inom sin gruvdivision Mining.

Det i kombination med valutamedvind och förhoppningar om god effekt från ECB:s förestående stimulanser (Europa svarar för knappt 40 procent av omsättningen inom Sandvik) har bidragit till att många börjar se något mer positivt på utsikterna för Sandvik vilket lyft aktiekursen i början av året.

Ett nytt orosmoln har förvisso seglat upp under hösten och vintern i form av oljans prisras. Precis som inom gruvsektorn så lär det låga råvarupriset leda till att bolagen i oljesektorn väljer att lägga investeringar på is tills att prisbilden blir mer positiv.

Det räknar även Sandvik med men vd Olof Faxander påpekar i samband med torsdagens bokslutsrapport att bolagets exponering mot oljeindustrin är relativt låg. Enligt vd:n är det 8 procent av intäkterna som kommer från det området och totalt sett väntas det låga oljepriset vara positivt för Sandvik eftersom det fungerar som en stimulans till ökade investeringar inom många andra sektorer.

Sandvik köpte under fjolåret amerikanska Varel för knappt 3 miljarder kronor. Bolaget tillverkar borrkronor för att anlägga oljekällor så affären har i det korta perspektivet inte blivit särskilt vältajmad. Varel har också inlett kostnadsbesparingar för att kunna möta den lägre efterfrågan.

Inom Sandvik handlar det mesta om divisionerna Mining och Machining Solutions som tillsammans svarar tillsammans för två tredjedelar av omsättningen och drygt 90 procent av rörelseresultatet. Övriga tre divisioner är således inte särdeles avgörande för resultatutvecklingen i bolaget.

Allra tyngst resultatmässigt väger Sandvik Machining Solutions som tillverkar vändskär för att bearbeta metall och säljer mycket till fordons- och flygindustrin. Det är två sektorer som har en hygglig efterfrågan för tillfället och de underliggande volymerna ökade med 3 procent i fjärde kvartalet. Valutaeffekterna var kraftigt positiva och lade till ytterligare 7 procents tillväxt.

Sandvik Mining kunde när gruvkonjunkturen stod på topp visa upp rörelsemarginaler som var i princip dubbelt så höga som i dagsläget. Bolaget jobbar med att få ned de fasta kostnaderna men ett så kraftigt volymtapp som skett inom Mining är svårt att skydda sig mot.

Sandvik Mining har dock de senaste kvartalen överraskat positivt just när det gäller rörelsemarginalen. Även det fjärde kvartalet blev en trevlig överraskning då marginalen landade på 9,2 procent. Analytikerna hade i snitt räknat in en marginal på 8,5 procent och rörelseresultatet i kvartalet blev klart bättre än väntat.

Negativt var dock att orderingången är fortsatt svag inom Mining. Den var dessutom nästan 20 procent lägre än faktureringen i kvartalet vilket pekar mot fortsatt negativ tillväxt de kommande kvartalen.

Inom Mining räknar inte Sandvik med att efterfrågan på ny utrustning kommer att öka särskilt mycket de kommande åren. Däremot väntas eftermarknadsaffären ha en stark tillväxt och det är ett område där Sandvik ser goda möjligheter att flytta fram positionerna, något som också kommer att vara prioriterat. Serviceintäkter är normalt sett mer lönsamma än nyförsäljning.

Sedan ett år tillbaka pågår inom Sandvik ett omfattande arbete med att sänka de fasta kostnaderna och göra verksamheten något mindre volymkänslig. Mycket fokus ligger på Mining men även andra delar av verksamheten är föremål för åtgärder och besparingar. Besparingseffekten av de åtgärder som genomförts under 2014 beräknas vara 260 Mkr om året. Ytterligare åtgärder ska genomföras under 2015 som väntas föra upp den årliga besparingen till 800 Mkr.

För innevarande år väntar sig analytikerna enligt SME Direkts sammanställning en tillväxt för Sandvik på knappt 6 procent. Resultatet väntas tyngas av stora engångsposter för omstruktureringsprogrammet. Den underliggande rörelsemarginalen väntas öka till 12,1 procent jämfört med 11,4 procent 2014. Justerar vi för engångsposter landar vinsten per aktie på dryga 5,60 kronor (4,96 kronor inkluderat engångsposter).

För 2016 är snittprognosen en tillväxt på drygt 3 procent till 96,8 miljarder kronor. Engångsposterna väntas vara betydligt lägre och den underliggande rörelsemarginalen spås ligga på 13,0 procent. Vinsten per aktie landar på 6,40 kronor. P/e-talen för de närmaste åren ligger med de prognoserna på 15,0 respektive 13,2.

Sandvik föreslår en oförändrad utdelning på 3,50 kronor för 2014. Direktavkastningen uppgår till goda 4,2 procent. Utdelningsprognoserna för de kommande två åren ger direktavkastningar på 4,2 procent respektive 4,4 procent.

Efterfrågan är fortfarande svag inom flertalet av Sandviks marknader och någon snar vändning uppåt är inte att vänta. Aktien har dock backat kraftigt de senaste åren och en hel del negativa besked är således inprisade vid det här laget. P/e 13 på nästa års estimat är i nivå med SKF och Volvo. Med genomförda effektiviseringar finns dock goda chanser till estimathöjningar den dag vinden vänder i efterfrågan. Hävstången i ökade volymer lär fortfarande finnas där och resultatutvecklingen i nybantade organisationer överraskar ofta positivt.

Nedgången inom gruvsektorn håller på att stabiliseras vilket i närtid minskar risken för fortsatta kursras. Den redan hyggliga direktavkastningen gör också sitt till för att stabilisera aktien. De närmaste kvartalen lär inte bjuda på någon raketutveckling men  för en mer långsiktig investerare kan det vara läge att kliva på Sandvik-aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sandvik Köp 87,75 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -