Bästa krutet bränt i Bilia

Aktieanalys Utdelningsfavoriten Bilia har gasat på ordentligt på sistone. Med lägre tillväxttakt i sikte och en pressad direktavkastning tror vi aktien bränt sitt bästa krut för den här gången.

Bilia-aktien har sin vana trogen haft en bra kursutveckling under hösten och vintern. Med pålitliga kassaflöden och en relativt låg värdering har Bilia historiskt sett bjudit på bra direktavkastningar vilket förklarar det ganska tydliga säsongsmönstret i kursrörelserna.

Facit för hela 2014 blev en kursuppgång på 50 procent och det är andra starka året i rad för Bilia-aktien. De senaste årens kursuppgångar har drivits på av stigande vinster. Efterfrågan på nya bilar har förbättrats vilket tillsammans med genomförda effektiviseringar lagt grunden till resultatlyften.

Inom Bilia är det bilhallarna som svarar för nästan all omsättning medan det är verkstäderna som svarar för nästan all vinst. De båda verksamheterna samarbetar så tillvida att bilförsäljningen lägger grunden till en ökad aktivitet i verkstäderna och även försäljning av tillbehör, förbrukningsvaror och reservdelar.

Av Bilias bilköpare är ungefär två tredjedelar företag som ofta kopplar någon form av serviceavtal till sina köp. Serviceavtal har även blivit allt vanligare bland privatpersoner liksom leasingavtal och däckhotell. Bilia har de senaste åren satsat medvetet på att stärka sin position inom begagnade bilar och idag säljer man ungefär lika många nya som begagnade bilar.

Det är framför allt i Sverige som efterfrågan har förbättrats de senaste åren. Sverige svarar för ungefär två tredjedelar av omsättningen inom Bilia och håller en högre lönsamhet än verksamheterna i Norge och Danmark så en stark utveckling på hemmaplan är gynnsam för resultatutvecklingen i koncernen.

Även Norge har förbättrat resultaten medan Danmark är ett fortsatt problem. Precis som Mekonomen har Bilia dragits med förluster i Danmark i flera år. Orsaken är en vikande efterfrågan i kombination med nya aktörer på marknaden vilket har löst ut ett priskrig i Danmark där få tjänar några pengar. Mekonomen tog nyligen beslutet att mer eller mindre lämna Danmark och många skulle nog gärna se att även Bilia gjorde något radikalt åt sin danska verksamhet.

Förlusten i Danmark summerade 2013 till 20 Mkr och den har ökat under de tre första kvartalen 2014. I Norge har dock resultatet stärkts liksom i Sverige. Totalt sett låg Bilias rörelseresultat efter tre kvartal drygt 40 procent över nivån från året innan om vi justerar för jämförelsestörande poster.

De effektiviseringar som Bilia jobbat med de senaste åren består dels i rena kostnadsbesparingar men även ett långsiktigt arbete med att minska kapitalbindningen i lager och få ned de fasta kostnaderna. Det har bidragit till förbättrade kassaflöden och en minskad skuldsättning. Vid utgången av det tredje kvartalet var Bilia i princip skuldfritt.

Bilia är från början ett dotterbolag till Volvo och det var inte förrän 2003 som banden till Volvo helt kapades. Än idag svarar Volvobilar för cirka 60 procent av leveranserna. Vid sidan om Volvo och de därtill historiskt kopplade märkena Ford och Renault har Bilia även sedan EU avreglerade bil- och servicehandeln för drygt 10 år sedan expanderat verksamheten till andra märken.

BMW är ett märke som Bilia siktat in sig på och de senaste åren målmedvetet köpt på sig återförsäljare och verkstäder. I Norge svarar BMW idag för runt en tredjedel av Bilias leveranser medan nivån i Sverige är 15-20 procent.

Övriga märken inom Bilia är Mini, Nissan, Hyundai, Dacia och Toyota. Det sistnämnda märket är ett nytt tillskott via köp av tre återförsäljare i Skåne under början av 2014. I dagarna köptes även en större Toyota-verksamhet i Norge.

Bilia har som målsättning att nå en årlig omsättningstillväxt på 5-10 procent och en rörelsemarginal på minst 2,2 procent. Tillväxten under de tre första kvartalen 2014 summerade till knappt 11 procent och rörelsemarginalen var 2,4 procent, över målen således. Statistiken över nybilsregistreringarna i Sverige visar också på en riktigt stark marknad under 2014, upp 13 procent och det sjunde bästa året någonsin.

Enligt databasen Factset räknar de analytiker som bevakar Bilia i snitt med att bolaget för helåret 2014 når en omsättningstillväxt på knappt 10 procent och att rörelsemarginalen landar på 2,7 procent. Det räcker till en vinst per aktie på cirka 16 kronor.

Branschorganisationen Bil Sweden räknar med ännu ett bra år för nybilsförsäljningen 2015 om än inte fullt så stark som 2014. Snittprognosen för Bilias tillväxt 2015 är knappt 2 procent och en rörelsemarginal som ligger kvar på 2,7 procent. Vinsten per aktie ökar då inte särskilt mycket och snittprognosen är cirka 16,50 kronor.

P/e-talen för de närmaste åren ligger med de prognoserna på 15,4 respektive 14,9. Utdelningarna för de närmaste åren väntas ge direktavkastningar på 5,1 respektive 4,9 procent. Det är högt men samtidigt ungefär den nivå där den historiskt har legat som lägst för Bilia inför utdelningarna.

Med dagens extremlåga räntor är det inte omöjligt att investerarna accepterar lägre avkastningsnivåer än förr om åren. Kursen har också de senaste åren toppat först framåt mars, april.  Såvida inte det fjärde kvartalet blir något alldeles i hästväg för Bilia så talar dock historien för att aktien bränt sitt bästa krut för den här utdelningssäsongen.

P/e-talen är också de uppe på höga nivåer jämfört med hur det har sett ut historiskt sett. Lönsamheten har å andra sidan förbättrats rejält de senaste åren så en viss höjning går att motivera. Så mycket högre än p/e 15 är dock svårt att försvara givet att tillväxten i marknaden ser ut att dämpas framöver.

Det är inte omöjligt att Bilia-aktien kan leta sig uppåt en liten bit till från dagens nivåer, men sett över de närmaste 3-6 månaderna så landar vi i en Neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bilia A Neutral 245,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -