Turbulensen blev hedgefondens död

Fonder Efter en nedgång på 37 procent 2014 och stora uttag läggs den svenska hedgefonden Adapto Nordic ner. Det avslöjar vd Michael Guldstrand för Placera.

Fondbolaget Adapto Advisors startade fonden Adapto Nordic 2006. Inriktningen var nordiska aktier och målet var att nå absolut avkastning genom att lägga stor vikt vid riskkontroll.

Fjolåret blev dock ett rejält magplask och fonden rasade med hela 37 procent, enligt siffror från Morningstar.  De senast uppdaterade siffrorna kring fonden är från årsskiftet och Adapto Advisors hemsida ligger för närvarande nere.

När Placera når vd Michael Guldstrand, tillika förvaltare av fonden, berättar han att fondbolagets enda fond läggs ner. Beslutet togs vid årsskiftet.

”Vi har några bra år bakom oss och känner nu att vi den senaste tiden presterat för dåligt. Vi stannar här och kommer tillbaka senare med en ny fondprodukt”, säger Michael Guldstrand.

Vad har ni investerat i som gått dåligt?

”Vi hade en nordisk portfölj men man kan säga att marknaden har toppat ur på många sätt. Det är svårt att hitta billiga bolag. Vi är rätt duktiga på att hitta billiga bolag vanligtvis men det har varit speciellt svårt att göra det senaste halvåret. Det är bara att kolla på en graf över hur marknaden prissätts.”

Har ni haft stor exponering mot olja?

”Professionellt sett så hade vi en fair share i Norge, inte bara i oljebolag, men en del i oljebolag sedan i somras.”

Men var det inte en lågriskprofil på fonden?

”Jo, det är det ju. Men samtidigt är ju låg risk ett resultat av att ha en diversifierad portfölj. Men man kan också säga att när marknaden toppar ur så blir den mer slagig, och det har vi sett den senaste tiden.”

Enligt Michael Guldstrand är det en blandning av privata placerare och institutioner som investerat i fonden. Fondkapitalet låg vid slutet av 2014 kring 100 miljoner kronor.

Har det varit stora uttag ur fonden?

”Ja, det har varit det under året som har gått”, säger Michael Guldstrand

Ni planerar att starta en ny fond nu?

 ”Inte omedelbart, vi väntar lite grann”.

Michael Guldstrand säger att en ny hemsida med mer information kommer att läggas upp om någon vecka.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -