Bedragaren väntar på sin dom

Fonder Weavering Capitals svenska grundare Magnus Peterson fälls nu för bland annat bedrägeri och förfalskning i spåren av kollapsen av hans hedgefond för fem år sedan.

Skandalen kring Weavering Capital fick stor uppmärksamhet när den rullades upp för cirka fem år sedan men efterspelet har dragit ut på tiden.

Rättegången mot Magnus Peterson inleddes i mitten av oktober i London och på måndagen meddelade juryn att han fälls på åtta av totalt 16 åtalspunkter, rapporterar Bloomberg.

"Under hela fondens existens belönade herr Peterson sig själv rikligt från investerarnas pengar”, kommenterar den brittiska ekobrottsmyndigheten Serious Fraud Office (SFO) och fortsätter:

"Medan herr Peterson mycket väl visste det sanna värdet av fonden när den kollapsade, så gjorde inte hans investerare det. För dem kom de omfattande förluster de lidit som en fullständig chock."

Peterson har nu placerats i häkte i väntan på domen som ska förkunnas på fredag. Totalt uppges investerare ha förlorat motsvarande 4,5 miljarder kronor i Weavering Capital-kraschen, som briserade i spåren av att det upptäckts att motparten för fondens största tradingposition var ett bolag som också kontrollerades av Magnus Peterson.

Att rättegången har dröjt så pass länge beror på att SFO valde att lägga ner förundersökningen 2011. Men året efter fick myndigheten en ny chef, David Green, som valde att öppna upp förundersökningen igen.

Sommaren 2012 dömdes Magnus Peterson för bedrägeri i brittiska High Court i ett civilmål där motparten var Weaverings konkursförvaltare. Tillsammans med tre andra ska han betala över 3 miljarder kronor för de skador som investerarna drabbats av.

2011 dömdes dessutom Magnus Petersons bror Stefan Peterson samt hans styvfar, som båda satt i styrelsen för Weavering Macro Fixed Income, av en domstol på Caymanöarna att betala ett skadestånd på motsvarande 700 Mkr.

I Sverige lade Ekobrottsmyndigheten 2010 ned förundersökningen kring misstänkt svindleri i det svenska dotterbolaget Weavering Fonder.

Ett stort antal investerare, däribland Volvos pensionskassa, Concordia och Stena AB, förlorade mångmiljonbelopp i Weavering-härvan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -