Tveksamhet kring Sanitec-bud

Börs Sedan jul har Geberits andel i uppköpsobjektet Sanitec sjunkit med 15 procentandelar. Vad som ligger bakom minskningen är oklart men något konkurrerande bud verkar inte ligga i korten.

På tisdagen skickade Sanitec ut ett pressmeddelande om att schweiziska Geberits bud på badrumstillverkaren per den 2 januari har accepterats av motsvarande 81,2 procent av aktieägarna.

Det kan jämföras med den 23 december då Geberit meddelade att acceptgraden låg på 96,56 procent. Vad som ligger bakom den stora minskningen framgår inte av pressmeddelandet.

"Vi skulle kunna gå in på detaljer, men det är vi inte intresserade av för närvarande. Det handlar om en teknisk aspekt som vi inte vill kommentera i detta skede", säger Roman Sidler, ir-chef på Geberit, till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen.

Det var den 14 oktober som Geberit lade ett bud på Sanitec om 97 kronor kontant per aktie. Affären var villkorad av att Geberit blir ägare till mer än 90 procent aktierna samt godkännande från konkurrensmyndigheter i ett antal länder.

Den 23 december förlängde Geberit acceptperioden för budet till den 2 februari 2015 då bolaget inte fått godkännande från alla nödvändiga myndigheter.

Och nu står det alltså klart att Geberit även är en bra bit ifrån de 90 procenten av aktierna som var villkoret när budet presenterades.

Roman Sidler vill inte svara på om Geberit tänker fullfölja budet med en acceptgrad under 90 procent

"Vi spekulerar inte i det eftersom vi är säkra på att nå 90 procent igen efter godkännande från konkurrensmyndigheterna", säger han till Direkt.

Vilka som har sålt aktier är oklart. Det man kan konstatera är att Sanitecs största ägare EQT och Zeres Public Market Fund sitter med 20 respektive 5,5 procent av aktierna. Det är med andra ord flera aktörer som sålt aktier.

”Jag tror det handlar om investerare som hellre vill ha tillgång till likvida medel och därför återkallat aktier. Lämnar man in sina aktier får man inte pengar förrän den 10 februari”, säger en person med insyn i processen till Placera.

Att det skulle komma ett bättre konkurrerande bud är inte troligt enligt samma person.

”Jag har jättesvårt att se att det skulle komma något annat bud. Jag vet inte vem det skulle vara. Att någon skulle betala mer än Geberit känns inte troligt. Jag har inte hört ett enda sånt rykte”.

Sanitec handlas på måndagen vid 96,50 kronor, 50 öre under budnivån.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -