Par i våldsam comeback

Börs Efter ett mycket dystert 2014 gjorde två börsbolag rejäl comeback på måndagen. Men anledningarna bakom tjurrusningarna i aktierna är dock oklara.

Oljebolaget PA Resources har några tunga år bakom sig. Oljeprisraset som inleddes i somras har inte gjort saken bättre. Sedan början av 2014 har aktien tappat över 80 procent.

Men på måndagen fick de luttrade aktieägarna en liten revansch. Aktien i PA Resources rusade 32 procent och handlades vid strax efter 12.00 kring 1,60 kronor. Detta samtidigt som oljepriset fortsatte nedåt. Vad som ligger bakom uppgången är oklart, bolaget har inte presenterat några nyheter.

Samma sak gäller Aerocrine som varit en dyster historia den senaste tiden. Medicinteknikbolagets aktie handlades strax efter 12-tiden drygt 19 procent högre vid 1,33 kronor. Inte heller här fanns det några uppenbara nyheter som kunde förklara den starka utvecklingen.

Samtidigt ska man komma ihåg att aktien är rejält utbombad. Sedan början av 2014 är aktien ned med över 80 procent.

Den som köper nu bör dock notera att Aerocrine laddar inför en företrädesemission på cirka 445 miljoner kronor, som ska godkännas på bolagsstämman den 7 januari. Teckningskursen är 0:82 kronor per aktie.

Vad som ligger bakom uppgångarna i Aerocrine och PA Resoruces är som sagt oklart. En teori är att placerare sålt aktier inför årsskiftet för att kunna göra förlustavdrag och nu kliver in i bolagen igen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -