Här är årets fondvinnare

Fonder Två tydliga vinnarspår träder fram när man summerar fondåret 2014: ett land och en bransch. Här är fonderna som gått bäst i år.

De flesta fondspararna kan se tillbaka på ett bra 2014. Stockholmsbörsen är upp 13 procent och det globala indexet MSCI World har stigit med nästan 24 procent.

Gladast är nog de sparare som satsat en slant i Indienfonder. Flera av de fonder som presterat bäst enligt analyssajten Morningstar är inriktade på denna världens största ekonomi. I snitt har Indienfonderna rusat med över 60 procent i år.

Bakom optimismen ligger bland annat vårens val som slutade med att den nya regeringen fick egen majoritet. Det har lett till stora förhoppningar om att premiärminister Narendra Modi ska genomföra stora reformer vilket lockat utländskt kapital till Bombaybörsen.

När Placera träffade BNP Paribas Indienförvaltare Anand Shah i oktober pekade han ut Indiens livsmedelsinflation samt skapandet av nya jobb som två viktiga saker för Modi och hans regering att ta tag i.

Men den kanske viktigaste orsaken till att Bombaybörsen fått glädjefnatt är det kraftigt sjunkande oljepriset. Indien är starkt beroende av olja så det ras som inleddes i somras har gett ekonomin en rejäl skjuts. Samtidigt väntas vinsttillväxten ta fart framöver, vilket i kombination med sjunkande räntor också bidragit till det positiva humöret.

Två Indienfonder – DNB India Retail och Carnegie Indienfond – har rusat över 70 procent i år. Flera av Carnegies innehav har stigit med över 100 procent. Fondens förvaltare Gunnar Påhlson lyfter fram fyra typer av bolag som lyft portföljen i år.

1. Företag som är verksamma inom fordonsindustrin. Eicher Motors, som bland annat tillverkar motorcyklar, är fondens starkast lysande stjärna med en uppgång på över 250 procent.

2. Underleverantörer till fordonsindustrin.

3. Stora internationella bolag som har dotterbolag i Indien.

4. Företag som är räntekänsliga, som exempelvis banker.

En annan kategori som gått stark under 2014 är bioteknikfonder och läkemedelsfonder. Oron för patentutgångar hos de stora läkemedelsbolagen har lugnat ner sig och den senaste tiden har vinsterna värderats upp, vilket gett fart åt aktierna på börsen.

Läkemedelsjättarna har dessutom välfyllda kassor, vilket i kombination med det låga ränteläget drivit på förvärv och sammanslagningar.

Samtidigt har många läkemedelsbolag svårt att få fram nya läkemedelskandidater som kan bli framtida storsäljare. Det gör att de kassastinna bolagen tvingas leta med ljus och lykta i bioteknikindustrin för att hitta spännande bolag att köpa upp eller inleda samarbeten med.

Det här är något som självklart ger luft under vingarna åt bioteknikbolagen och bioteknikfonderna. Både läkemedelsbolag och bioteknikbolag är också relativt ocykliska vilket tilltalar många placerare i och med att konjunkturen är svag på många håll.

Avslutningen på året ser dock ut att bli något sur för bioteknikfonderna. Den amerikanska jätten Gilead, som ingår i de flesta branschfonderna, har fallit kraftigt efter negativa nyheter från den amerikanska hälsovårdsmyndigheten. Men på det stora hela har det varit ett starkt år för bioteknikfonderna. Bäst har det gått för UBS Biotech som stigit med 69 procent.

Även Sverigefonderna har haft ett bra år med en snittavkastning på drygt 15 procent. Överst på listan hittar man Lannebo Sverige 130/30 följt av Carnegie Sverigefond och SEB Sverigefond Stora bolag. Trion har stigit med mellan 20 och 24 procent under 2014.

Den fondkategori som har presterat sämst i år är föga förvånande Ryssland. Annekteringen av Krimhalvön följdes av restriktioner mot Ryssland från väst, vilket satte press på Moskvabörsen tidigare i år. Den stora smällen kom dock i spåren av oljeprisraset som tog fart i somras. Det här ledde till slakt på både Moskvabörsen och den ryska rubeln.

Rysslandsfonderna har visserligen återhämtat sig rejält de senaste handelsdagarna men i snitt har de tappat 35 procent i år. Den stora förloraren är East Capitals Rysslandsfond som rasat 44 procent i år. Carnegies motsvarighet har klarat sig betydligt bättre med en nedgång på 27 procent.

De populäraste fonderna 2014 hittar man dock inte i någon av ovan nämnda kategorier. Av de 113 miljarder kronor som svenskarna nettosparade fram till november gick den absoluta lejonparten till obligationsfonder och blandfonder. Aktiefonder är dock fortfarande det populäraste alternativet bland spararna. Av den totala fondförmögenheten i Sverige, som nådde den nya toppnivån 2 919 miljarder i slutet av november, var 55 procent placerade i aktiefonder.

  2014% Fem år %
DNB India retail A 72,3 34,5
Carnegie Indienfond 70,1 39,2
UBS (Lux) EF Biotech (USD) P-acc 69,1 255,2
Franklin India A Acc $ 68,9 52,6
MS INVF Indian Equity B 68,3 31,5
BGF India A2 65,2 31,1
FIM India 63,0 21,8
Tundra Pakistan A 61,1 -
Pictet Indian Equities-R USD 60,4 15,7
Amundi Fds Eq India AU-C 59,9 35,1
Pictet Generics-R USD 56,0 108,6
Nordea Indienfond 54,1 25,1
JPMorgan India D USD Acc 53,2 29,2
Handelsbanken Indienfond 50,6 10,6
BGF World Healthscience A2 50,2 137,3
Simplicity Indien 49,6 14,1
DNB Health Care 48,0 106,4
DNB Asian Small Cap retail A 46,9 14,1
Carnegie Medical 1A 46,3 123,5
SEB Läkemedelsfond 46,1 124,2

Jämförelsen avser enbart PPM-fonder. NAV-kurser avser 23 december 2014.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -