Året slutade i slakt

Börs Efter sju sorger och åtta bedrövelser tvingades det First North-listade bolaget att upprätta kontrollbalansräkning på årets sista börsdag. Aktien faller som en sten.

Phone Family första år som listat bolag på First North har varit en katastrof. Sedan listningen i juni har aktien rasat 95 procent.

Problemen för Phone Family började relativt omgående. Strax efter listningen avslutade både Telia och Tele2 sina samarbeten med bolaget – avtal som utgjorde en stor del av försäljningen. Att ledningen uppges ha känt till missnöjet hos Telia och Tele2 redan före listningen gjorde inte saken bättre.

Det här gjorde att Phone Family tvingades att sänka omsättningsmålet kraftigt;  från 25 procent till mellan 0 och 5 procent tillväxt. Lönsamhetsmålet revideras samtidigt från 7 procent till mellan -1 och 1 procent i rörelsemarginal.

I slutet av november var det dags för ännu en prognossänkning. Målet för försäljningsutvecklingen 2014 revideras ned till 0 till -8 procent och för rörelseresultatet till -1 till -5 procent.

Phone Family pekade på en hög personalomsättning och det faktum att bolaget under en tid endast haft samarbete med en telekomoperatör som bakomliggande faktorer till den svaga utvecklingen.

I början av december kom nästa slag. Då rapporterade TV4 Nyheterna att det kommit in närmare 200 anmälningar mot bolaget till Konsumentverket och Allmänna Reklamationsnämnden.

Kunderna berättade om påstridiga försäljare som påstår att varor är gratis när de i själva verket kan kosta tiotusentals kronor. En svartlistad metod, konstaterade Konsumentverket som även meddelade att de förbereder rättsliga åtgärder mot bolaget.

Trots den massiva kritikerstormen i ett antal medier stod Phone Family dock till en början fast vid sin prognos.

Men den 19 december kom en ny vinstvarning. Bolaget räknar nu med att intäkterna kommer att falla med 12-13 procent och att rörelseförlusten kommer att landa på 16-19 miljoner kronor under 2014. Samtidigt meddelade bolaget att det har ett akut kapitalbehov.

Bakgrunden till den fortsatt svaga utvecklingen är enligt bolaget en utmanande marknadssituation, hög personalomsättning samt ett försämrat utbud. För att få bukt på lönsamheten sjösatte bolaget också ett åtgärdsprogram.

På tisdagen, årets sista börsdag, levererades ytterligare tråkigheter till aktieägarna. Nyheten om att Phone Family upprättar kontrollbalansräkning skickade ner aktien över 33 procent till 80 öre senast betalt, ljusår från årshögstanoteringen på 17,60 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -