På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Låga hyreshöjningar nästa år

Mer i plånboken Hyreshöjningarna i allmännyttan blir de lägsta på nio år nästa år.

Hyreshöjningarna i allmännyttan ser ut att bli runt 1 procent nästa år, den lägsta höjningen sedan 2006.

Det säger Hyresgästföreningen förhandlingschef Erik Elmgren till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har de lägsta hyreshöjningarna på nio år. Det är det ekonomiska läget med ett lågt kostnadstryck och låga räntor som håller nere hyreshöjningarna. Det är viktigt att hyresgästerna får ta del av de synnerliga goda ekonomiska förutsättningarna med låga räntor", säger han.

När förhandlingarna är klara för runt 35 procent av allmännyttans lägenheter är hyreshöjningarna i snitt 1,1 procent, enligt Hyresgästföreningens statistik. Det kan jämföras med hyreshöjningarna på 1,6 procent i år.

Erik Elmgren tror att hyreshöjningarna också kommer att sluta på runt 1 procent, när alla förhandlingar är klara.

"Vår bild av årets förhandlingsomgång är att det ekonomiska läget lägger en bra grund för låga hyreshöjningar på runt 1 procent 2015", säger han.

De lägre hyreshöjningarna följer på lägre yrkanden. Närmare 70 procent av de allmännyttiga bolagen har nu lämnat yrkanden, på i snitt 2,2 procent. Det kan jämföras med 2,8 procent förra året.

Den privata sidan har inte kommit lika långt i sina förhandlingar. Här ligger yrkandena och överrenskommelserna, lite högre än i allmännyttan.

Erik Elmgren säger att de privata hyresvärdarna brukar följa allmännyttan på orten, möjligen med aningen större genomsnittliga höjningar.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -