Carlsberg i kläm

Aktiekommentar Bryggerijätten Carlsberg sitter fast i den ryska björnfällan. Rubelraset riskerar sänka prognoserna för 2015 ytterligare.

Utvecklingen i Carlsbergs aktie har varit medioker sedan slutet på 2012 och i år har den tappat 20 procent av sitt värde. Carlsberg har de senaste sex-sju åren storsatsat på att expandera i Ryssland och på övriga Östeuropeiska marknader. I dessa länder har ölkonsumtionen varit hämmad av ett större intresse för starksprit.  

Carlsbergs historia sträcker sig närmare 170 år tillbaka i tiden och grundades utanför Köpenhamn 1847 av J. C Jacobsen. I dag har staden vuxit bortom bryggeriet och Carlsberg har utvecklats till världens fjärde största bryggerikoncern.

Förutom den egna ölsorten Carlsberg Pilsner som marknadsförs under sloganen ”Probably the best beer in the world” säljer koncernen närmare 400 andra dryckessorter, däribland varumärken som Pripps, Falcon, Tuborg och cidern Sommersby.

Efter att tillväxten mättats i väst var tanken att den skulle ta ny fart i öst och expansionen har delvis varit lyckad.

Men expansionsresan har också kantats av bekymmer och just nu flyger Carlsberg genom enorm turbulens. En tredjedel avbryggeriets försäljning, sett till volym, sker i Ryssland och Östeuropa. Det innebär att den kollapsade rubeln och Ukrainakrisen gör utsikterna ytterst osäkra.

Valutaeffekterna har redan haft stor påverkan på resultatet men kan komma att få ännu större konsekvenser under det fjärde kvartalet.

Hur stora effekterna blir vågar vi inte sia om men att beskriva situationen som allvarlig är en underdrift. Rubeln har rasat med närmare 40 procent mot den danska kronan sedan årsskiftet och större delen av kollapsen har skett efter utgången av tredje kvartalet. Vi vet alltså inte hur mycket det påverkat Carlsberg ännu.

Fjärde kvartalet har historiskt inneburit lägre försäljning, följt av ett ännu lugnare första kvartal men det gör föga för att minimera skadan av den ryska valutakatastrofen.

Men på nio månader har Carlsberg ökat sina försäljningsvolymer med 4 procent. Nettoomsättningen ökade med 2 procent och rörelsemarginalen var oförändrad.

Det är hyggligt starkt med tanke på att valutarelaterade förlusterna ökade till 8 procent av rörelseresultatet. Det innebär att resultatet har påverkats negativt med 572 miljoner danske kronor på grund av havererade valutakurser.  

Carlsberg har ett starkt fäste i Västeuropa och har lyckats bibehålla en stark marknadsposition i de flesta tunga öldrickarländerna. Den varma nordiska sommaren har bidragit till god försäljning och fokus ligger framgent på att öka marginalerna, då marknaden i princip redan är fullvuxen.

Och det har man också lyckats med, i alla fall till viss del. I regionen ökade omsättningen med 3 procent, trots en nära obefintlig marknadstillväxt. Rörelsemarginalen stärktes något från 14,4 till 14,9 procent.

Även i Asien har Carlsberg nått framgångar, den organiska volymtillväxten nåde 4 procent och inkluderat förvärv har volymerna ökat med 26 procent under årets nio första månader. Men i Asien dyker valutaproblemen upp på nytt och rörelsemarginalen har försvagats med 3 procentenheter, från 20,9 till 17,9 procent.

Periodens förvärv kan såklart ha påverkat marginalen tillfälligt, men negativa valutaeffekter minskade rörelseresultatet med 5 procent.

Om vi ser till vad som skett i Ryssland och Östeuropa under tredje kvartalet, då rubeln ännu inte inlett sitt fria fall, så sjönk försäljningsvolymen med 9 procent och rörelseresultatet med otrevliga 30 procent. Trots det stora tappet hade bolaget 23 procents rörelsemarginal. Men det var alltså vid en betydligt högre rubelkurs än idag.

I dessa turbulenta tider har flera internationella bolag tvingats till skadereducerande åtgärder i Ryssland. Apple stängde sin internetförsäljning och Ikea som lovat att inte höja sina priser tvingades göra så på delar av sortimentet efter det kraftiga rubelraset.

Givet SME Direkts insamlade åsikter har analytikerna skurit ordentligt i prognoserna, utsikterna för 2014 har löpandes sänkts med 15,6 procent sedan årsskiftet och för 2015 så har de reviderat ner vinstutsikterna med över 20 procent.

Prognosen för 2015 är en vinst per aktie på 35,8 danska kronor. Det innebär att aktien värderas till p/e 13-14 på nästa år men betänk då att många inte hunnit ta rubelfallet i beaktning ännu. Får vi en bestående lägre rubelkurs kommer det ytterligare hyvla resultatet och risken finns att oroligheterna i öst till och med kan innebära negativ tillväxt under nästa år.

Det är svårt att ge en tydlig rekommendation kring Carlsberg med tanke på att utvecklingen på valutamarknaden spelar så stor roll, men vi vill i alla fall lyfta ett varningens finger för att bolaget fastnat i den ryska björnfällan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -