Kurslyft i oljebolag

Börs Positiva nyheter har fått flera oljebolag att klättra på torsdagsbörsen.

Onsdagskvällens uppgångar för oljan stannade av på torsdagen men priset var stabilt runt oförändrat, vilket kan ha hjälpt Lundin Petroleum som steg 2,6 procent.

Bland de mindre oljebolagen ökade Enquest 6,2 procent och Africa Oil handlades upp 6,7 procent.

Africa Oils storägare Lukas Lundin säger till Dagens Industri att han ser ett mindre kapitalbehov för oljeprospekteringsbolaget än vad analytiker tror.

Dessutom kom nyheter om att det kenyanska reavinstskatteförslaget inom oljesektorn kan komma att dras tillbaka mot bakgrund av det kraftigt fallande oljepriset.

Det menar den brittiska storbanken Standard Chartered enligt en artikel publicerad på tisdagskvällen i den kenyanska affärstidningen Business Daily Africa.

Kapitalvinstskatten kan hindra prospektering och utveckling inom sektorn menar bankens afrikanska analyschef Razia Khan.

"Givet de tillfälligt lägre oljepriserna och sannolikheten för minskningar i prospekteringsutgifter på kort sikt, kan det kenyanska finansdepartementet behöva ändra uppfattning om planerna på att introducera en ny kapitalvinstskatt på försäljning av oljetillgångar", säger Razia Khan.

Bankens undersökningar visar vidare att mindre oljebolag förmodligen inte skulle ha resurser nog att utveckla sina olje- och gasresurser.

Den föreslagna reavinstbeskattning om mellan 30-37,5 procent, som är tänkt att implementeras från 1 januari nästa år, ansågs som oväntat hög av bedömare och har tyngt värderingen av Africa Oil under hösten.

Africa Oils vd Keith Hill uppgav i slutet av förra månaden för Nyhetsbyrån Direkt att prospekteringsbolaget lobbade intensivt för minskad skattesats och att det fanns goda chanser till framgång på området.

Oljeaktörer i det östafrikanska landet, däribland Lundin-bolaget, har tidigare sagt att de skulle kunna leva med en skattesats om 10-15 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -