Frågetecken i Opus

Aktieanalys Förvärvet av Envirotest har lyft Opus vinst rejält i år. Men nästa år väntas vinstökningen att plana ut och dessutom finns det en rad orosmoln på himlen.

2014 är bilbesiktningsföretaget Opus Groups stora tillväxtår. Bakom den kraftiga omsättningsökningen ligger framför allt förvärvet av Envirotest, som slutfördes i det första kvartalet. Opus köpte Envirotest för cirka 585 Mkr på skuldfri basis och blev därmed marknadsledare på den nordamerikanska marknaden. Även nya bilprovningskontrakt i staterna New York och Virginia har gett fart åt försäljning hittills i år. 

I det senaste kvartalet var tillväxten 42 procent och omsättningen landade på 361 Mkr. Den organiska tillväxten var betydligt svagare, cirka 3 procent.

Rörelseresultat före avskrivningar ökade till 63 Mkr och EBITDA-marginalen skrevs därmed till 17,3 procent. På sista raden ökade vinsten från 0,10 till 0,17 kronor med draghjälp från en starkare dollar.

Den internationella verksamheten är numera viktigast och utgör cirka två tredjedelar av omsättningen. Här är också marginalen (21,7 procent i det tredje kvartalet) högre än i den svenska verksamheten.

Bilprovningen i Sverige utgör tillsammans med det betydligt mindre affärsområdet Utrustning resten av omsättningen. Den svenska verksamheten har den senaste tiden tyngts av kostnader för byte av it-system. Det här initierades i mitten av 2014 och kommer att pågå en bit in på 2015. Bytet av it-plattform har påverkat både intäkter och marginaler negativt men på sikt räknar bolaget med att det ska leda till kostnadsbesparingar. Hittills har Opus investerat cirka 30 Mkr i det nya systemet.

Samtidigt är konkurrensen på den svenska marknaden tuff. Omsättningen för tredje kvartalet sjönk från 120 till 118 Mkr och EBITDA-marginalen försvagades rejält, från 16,1 till 12,4 procent. 

Opus är den näst största spelaren bakom Svensk Bilprovning men har förlorat marknadsandelar den senaste tiden. Enligt den senaste statistiken ligger Opus marknadsandel i Sverige på 27,5 procent, vilket är den lägsta nivån sedan mätningarna började i november. Under 2013 var genomsnittet 30,5 procent.

Opus tror på en konsolidering av marknaden på sikt och kommer under 2015 arbeta med att stärka bolagets ställning på marknaden.

Under de senaste månaderna har nyhetsflödet kring Opus varit negativt, vilket pressat aktien som tappat nästan 35 procent det senaste halvåret.  I slutet av oktober stod det klart att upphandlingen i Illinois, som Opus redan vunnit, kommer att göras om efter protester från den nuvarande leverantören.

Kontraktet i Illinois var saftigt med en löptid på nio år och sammanlagt värde på omkring 125 miljoner dollar. Opus kommer att delta i den nya upphandlingen och bolaget har stora förhoppningar om att bli valt igen.

Vidare har deltasten Colorado, där Opus har ett stort kontrakt, bestämt sig för att ändra reglerna kring hur ofta bilar måste besiktigas från fyra till sju år. Regeländring sker från årsskiftet och kommer uppskattningsvis att innebära ett volymtapp på 245 000 bilar per år för Opus. Om fler delstater följer Colorados exempel är det så klart tråkiga nyheter för Opus.

Det har även uppmärksammats att Opus bilprovningsprogram i British Columbia i Kanada kommer att löpa ut vid årsskiftet och inte förlängas, något som bolaget dock kommunicerat tidigare. Enligt Opus var det ett politiskt beslut att avveckla bilprovningsprogrammet. Kanada saknar federal lagstiftning kring bilprovning till skillnad från USA där bolaget inte ser någon liknande trend.

I den positiva vågskålen ligger ett nytt kontrakt med Indiana, ett förlängt kontrakt i Maryland samt, kanske mest spännande, ett kontrakt att bygga och driva bilprovningsstationer i Chile. Kontraktet är Opus första i landet och lovar gott när det gäller framtida internationell expansion.

Köpet av Envirotest har lyft Opus omsättning och vinst i år. Under årets nio första månader växte bilprovningsbolagets intäkter med 44 procent till 1 063 Mkr. Vinsten dubblades samtidigt till 0,43 kronor per aktie.

Vinstutvecklingen har trots detta varit lägre än vad marknaden räknat med och analytikerna har tvingats skruva ned sina estimat för 2014 och 2015 successivt under året. I början av året låg förhoppningar på en vinst per aktie på 0,71 kronor för 2014 och 0,84 kronor för 2015. Dessa siffror har nu justerats ned till 0,49 kronor respektive 0,51 kronor, enligt databasen Factset.

Det har med andra ord funnits en stor osäkerhet kring bolagets vinstförmåga efter det stora förvärvet och det är en osäkerhet som fortfarande består. 

Vid en aktiekurs kring dryga 9 kronor handlas Opus till nästan 19 gånger nästa års väntade vinst. Opus har visserligen handlats högre än så periodvis men aktien framstår ändå inte som något klipp. Inte minst med tanken på att den organiska tillväxten låg på låga 3 procent i det tredje kvartalet.

På längre sikt har Opus till synes goda chanser att fortsätta växa och affärsmodellen med långa kontrakt och stabila kassaflöden är lockande. Dessutom ligger Opus i framkant när det gäller teknik och chanserna att fortsätta vinna nya kontrakt utanför Sverige ser goda ut. 

Men osäkerheten kring den svenska marknaden, där Opus även kommer att fortsätta pressas av it-investeringar i det korta perspektivet, samt effekten av regeländringarna i Colorado gör att vi känner att det är bättre att invänta lägre kurser alternativt vinstdrivande nyheter i form av förvärv eller nya större kontrakt.

En rad insynspersoner har varit i köptagen den senaste tiden men då ska man komma ihåg att flera tunga insiders, inklusive vd och ordförande, sålde aktier i bolaget tidigare i år för betydligt mer pengar och vid en betydligt högre aktiekurs.

Sammanfattningsvis ser värderingen för hög ut för att vi ska våga oss på en köprekommendation på sex månaders sikt. Rekommendation stannar därmed på Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 9,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -