Orderlyft i ABB

Aktieanalys ABB-aktien har rört sig sidledes under året, tyngd av diverse orosmoln. Två kvartal i rad med stark orderingång är dock uppmuntrande och vi ser fortfarande aktien som köpvärd.

ABB-aktien har hållit sig kring 160-kronorsstrecket under hela 2014. Orosmolnen har avlöst varandra kring bolaget vilket bidragit till att hålla tillbaka kursutvecklingen. Förutom den sedvanliga oron kring konjunkturutvecklingen i Kina och Europa har ABB även haft interna problem inom divisionen Power Systems och ett svagt inflöde av större projektorder inom kraftverksamheten.

Stora projektorder är till sin natur svåra att förutse men de blir över lag mer vanliga en bit in i en konjunkturuppgång då kunderna känner sig komfortabla att ge klartecken för större investeringar. ABB har också blivit något mer försiktiga i sin budgivning efter de lite väl optimistiska beräkningar som ledde till problemen inom Power Systems.

Vad gäller orderingången har dock ABB:s två senaste kvartalsrapporter gett uppmuntrande besked. Orderingången överraskade positivt redan i halvårsrapporten och den trenden fortsatte även i tredje kvartalet. Särskilt större order (vilket ABB definierar som order värda mer än 15 miljoner dollar) ökade under kvartalet och utgjorde 25 procent av den totala orderingången jämfört med 14 procent närmast föregående kvartal.

Basorder hade också en positiv utveckling om än betydligt lugnare än de större orderna, upp 5 procent i jämförbara enheter. Totalt noterade ABB ändå en kraftig ökning av orderingången i kvartalet som landade nära 11 procent högre än väntat.

Geografiskt var det i Europa som orderingången ökade mest jämfört med fjolåret. Storbritannien var bästa marknad i regionen med en kraftig ökning både i basorder och stora order. Tillväxten i Tyskland pekas däremot ut som lägre. Även i övriga världsdelar noterade ABB en stark ordertillväxt i kvartalet och sammanlagt var orderingången upp hela 25 procent mot fjolåret räknat i lokala valutor.

Orderboken har därmed stärkts upp och den var vid utgången av tredje kvartalet 9 procent högre än vid ingången av året. Den klena orderboken vid ingången av året påverkare dock intäkterna negativt i nuläget. Jämfört med samma kvartal i fjol var ABB:s intäkter i tredje kvartalet 4 procent lägre räknat på jämförbara enheter och totalt var utfallet en bit under snittprognosen inför rapporten.

De båda kraftdivisionerna, framför allt Power Systems, samt Process Automation svarade för nedgången i kvartalet medan övriga två divisioner noterade små intäktsökningar i jämförbara enheter.

I september höll ABB kapitalmarknadsdag och presenterade sina nya finansiella mål för perioden 2015-2020. Bolaget siktar mot en årlig organisk tillväxt på 4-7 procent vilket är en starkare tillväxt än såväl de underliggande marknaderna som BNP. Detta ska ske samtidigt som den operativa ebitda-marginalen (vilket är ett resultatmått som ABB använder sig av) håller sig inom spannet 11-16 procent. För närvarande ligger marginalen i mitten av det intervallet.

Lönsam tillväxt är således målsättningen för de kommande fem åren. Tyngdpunkten inom ABB ska flyttas till de områden där tillväxten är starkast. Kundfokuset ska stärkas och organisationen ska rationaliseras. ABB är åtminstone inom sina kraftdivisioner van vid att verka i tuffast tänkbara miljö då prispressen från framför allt asiatiska aktörer varit stenhård under de senaste åren. Bolaget möter det med kontinuerliga effektiviseringar och har hittills kunnat försvara sina marginaler.

I närtid är marknadsutsikterna rätt blandade med en hygglig efterfrågan i USA och Kina men ett fortsatt frågetecken kring Europas ekonomiska hälsa. Den ökande orderingången i Europa är i det sammanhanget ett positivt tecken.

ABB fokuserar på att stärka sin serviceaffär och öka samarbetet mellan divisionerna med fokus på kundernas behov. Bolaget lägger årligen runt 1,5 miljard dollar på forskning och nya produkter väntas bidra till en snabbare tillväxt än de underliggande marknaderna framöver inom såväl etablerade områden som helt nya segment.

Snittprognosen för ABB:s intäkter i år pekar mot ett fall på 3,6 procent jämfört med i fjol. ABB har sålt en del verksamhet under året vilket bidrar till den negativa tillväxten. Den operativa ebitda-marginalen (rörelseresultatet före av- och nedskrivningar) väntas backa till 13,7 procent från 14,5 ifjol. Vinsten per aktie spås enligt SME Direkt landa på 1,16 dollar.

Nästa år väntas intäkterna öka med 1,3 procent samtidigt som den operativa ebitda-marginalen återhämtas till 15 procent. Vinsten per aktie spås öka knappt 16 procent till 1,34 dollar. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 20,9 respektive 16,4.

Estimaten för de närmaste årens utdelningar ger direktavkastningar i aktien på 3,5 respektive 3,7 procent.

Dagens värdering av ABB-aktien är rätt normal sett till närhistorien. Det senaste orosmolnet kring bolaget är raset i oljepriset som väntas dämpa både den direkta efterfrågan från kunderna i sektorn men också ge indirekta effekter på motivationen att genomföra energibesparande investeringar i en vidare bemärkelse inom industrin. Det är annars en av de långsiktigt viktiga drivkrafterna i ABB:s verksamhet.

Efter en trög inledning på året har ABB nu två kvartal i rad med stark orderingång i ryggen. Stora order har kvicknat till vilket är bra för volymerna och serviceuppdragen håller sin andel kring 15 procent av den totala orderingången vilket gynnar marginalerna. I tredje kvartalet var orderingången 14 procent högre än omsättningen vilket allt annat lika talar för stigande intäkter de kommande kvartalen.

ABB plöjer med sin kraftverksamhet en fåra lite grann vid sidan om den allmänna industrikonjunkturen. Den allt starkare orderingången är uppmuntrande och även om det fortfarande finns vissa orosmoln på horisonten så tycker vi sammantaget att ABB är ett fortsatt bra val i verkstadssektorn. För de närmaste kvartalen behåller vi vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
ABB Ltd Köp 158,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -