Starkt Nibe lockar inte

Aktieanalys Nibes vinster har ökat kraftigt sedan finanskrisen och även ett starkt 2015 ligger i korten. Aktien har också en tillväxtvärdering och vi har svårt att lockas på nuvarande nivåer.

Köpet av amerikanska Waterfurnace Renewable Energy tidigare i år för 2,4 miljarder kronor gav värmeteknikbolaget Nibe ett lyft i sitt tredje kvartal. Waterfurnace ingår i Nibes böcker från och med september och bidrog till att omsättningen inom Nibes affärsområde Energy System lyfte med 13 procent i tredje kvartalet jämfört med i fjol.

Energy Systems säljer värmepumpar av olika slag, varmvattenberedare och andra produkter för inomhuskomfort i små och stora hus. Affärsområdet svarade i fjol för knappt 60 procent av omsättningen inom Nibe och för 70 procent av rörelseresultatet.

Nibes övriga två affärsområden är dels Element som tillverkar komponenter och system för elektrisk uppvärmning för exempelvis brödrostar, ugnar eller värmeelement samt Stoves som tillverkar braskaminer. Element stod för drygt en fjärdedel av omsättningen och knappt 20 procent av rörelseresultatet medan Stoves stod för 14 procent av omsättningen och något mindre andel av rörelseresultatet.

Förvärv är en viktig del i Nibes tillväxtstrategi och sedan aktien börsintroducerades 1997 har förvärv bidragit med i snitt 12 procents omsättningstillväxt per år. Den organiska tillväxten har samtidigt varit 6 procent om året i snitt. Givet att bolaget verkar på relativt mogna marknader är det en stark siffra.

Målsättningen är dock satt ännu högre då Nibe siktar mot hela 20 procents tillväxt årligen. Det blir så klart allt svårare att nå i takt med att omsättningen ökar och de senaste fem åren har bolaget bara nått sitt tillväxtmål vid ett tillfälle. Lönsamhetsmålet är satt till 10 procents rörelsemarginal för varje affärsområde. Energy Systems och Stoves klarar den nivån medan Element ligger på 8,7 procent för de senaste tolv månaderna.

Efterfrågan för Energy Systems styrs såväl av det allmäna konjunkturläget när det gäller utbytesmarknaden som av nybyggnationen av framför allt småhus. För närvarande byggs ganska lite ute i Europa vilket bidrar till en svagare efterfrågan.

Nibe har dock medvind från den starka trenden inom energiåtervinning vilket gynnar bolagets produkter. Positiva valutaeffekter har även inneburit att Energy Systems kunnat visa en tillväxt på 5,5 procent exklusive förvärv hittills i år trots svaga marknader. Nya produkter har även bidragit till försäljningstillväxten. Nibe har bland annat nyligen lanserat egna luft/luftvärmepumpar.

För Nibe Element är vitvaror, storkök, varuautomater, inomhuskomfort, energi och fordondssektorn viktiga kundsegment. Element är inte bara väldiversifierat sett till slutkunder utan även geografiskt med nära 40 procent av omsättningen utanför Europa. Nordamerika och Asien visar stabil tillväxt för flertalet områden medan de europeiska kunderna blivit lite mer försiktiga vilket lett till en allt kortare orderbok.

Nibe Element överträffade i tredje kvartalet analytikernas förväntningar för såväl omsättning som rörelseresultat. Omsättningen landade 4 procent över snittprognosen i SME Direkts sammanställning och rörelseresultatet var 10 procent bättre än väntat. Rörelsemarginalen i kvartalet var nästan uppe i målnivån då den landade på 9,7 procent.

Störst positiv överraskning i kvartalet bjöd dock Stoves på. Resultatet landade hela 40 procent över väntade nivåer men det fick en extra skjuts av positiva engångsposter. Den milda inledningen på hösten har bidragit till en lite lägre efterfrågan på braskaminer men marknaden ligger också på historiskt låga nivåer i Sverige och Danmark trots ett relativt starkt bostadsbyggande åtminstone i Sverige.

Storbritannien är Stoves största marknad och där är efterfrågan fortfarande god även om ökningstakten dämpats något. Efter några goda år i landet har också fler aktörer sökt sig dit och konkurrensen har ökat. Hittills i år har Nibe Stoves noterat en tillväxt på 6,9 procent inkluderat positiva valutaeffekter men exklusive förvärv.

Sammantaget var Nibes resultat i det tredje kvartalet drygt 6 procent bättre än väntat och analytikerna har efter rapporten petat upp sina estimat en aning. För innevarande år väntas en omsättning på dryga 11 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 12,6 procent att jämföra med fjolårets 12,0 procent. Snittprognosen för vinst per aktie uppgår i SME Direkts sammanställning till 9,07 kronor.

För 2015 väntas en tillväxt på 12 procent och en förbättring av rörelsemarginalen till 13,4 procent. Vinsten per aktie ökar då med drygt 18 procent till 10,72 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 21,6 respektive 18,3. Justerat för nettoskulden på dryga 5,8 miljarder kronor värderas rörelsen till 16,6 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Prognoserna för de kommande årens utdelningar ger direktavkastningar på 1,3 respektive 1,5 procent.

Värderingen av Nibe har successivt krupit uppåt de senaste åren och idag ligger den långt över de historiska nivåerna. Aktien har också haft svårt att lyfta sedan i våras och kursen är nästan på öret densamma som när vi sist tittade på bolaget i maj (med en Neutral rekommendation).

Vi har fortfarande svårt att se att dagens värdering av Nibe-aktien som särskilt attraktiv. Bolaget har förvisso haft en mycket stark resultatutveckling sedan finanskrisen och den väntas bli stark även nästa år.

För att ha någon avkastningspotential i närtid måste dock antingen estimaten för nästa år upp ännu mer eller så ska aktien ha ett p/e-tal på 20 eller mer. Ingendera känns i dagsläget särskilt motiverat så rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NIBE Industrier B Neutral 195,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -