Loomis trampar på gasen

Aktieanalys Stärkt lönsamhet har varit en utmärkt vinstmotor i Loomis de senaste åren. Nu skiftar bolaget fokus till tillväxt och med dagens värdering är utrymmet för snedsteg minimalt.

Kontanthanteringsföretaget Loomis har de senaste åren haft en stark resa på börsen. Aktien noterades för två år sedan till runt 90 kronor vilket kan jämföras med dagens dryga 200 kronor. Resultatet i årets tredje kvartal var också 70 procent bättre än det var för två år sedan drivet både av högre intäkter men också en klart förbättrad rörelsemarginal.

En stärkt lönsamhet har också varit Loomis huvudfokus de senaste åren. När bolaget knoppades av från Securitas 2008 höll Loomis en rörelsemarginal före avskrivningar, ebita, på 6,6 procent. De senaste tolv månaderna summerar marginalen till 10 procent vilket också har varit målsättningen att nå senast 2014.

Som många andra avknoppningar fanns det uppenbarligen en del dödkött att trimma bort inom Loomis och mycket fokus har de senaste åren lagts på att få upp effektiviteten i organisationen. Inte minst har antalet lokalkontor som inte är lönsamma reducerats från runt 30 procent till 15 procent. Loomis har även fokuserat på att röra sig högre upp i värdekedjan med sina tjänster.

Fortfarande svarar värdetransporter för runt 70 procent av omsättningen inom Loomis. Värdetransporter innebär transport av kontanter till och från banker, butiker och uttagsautomater. Resterande 30 procent är så kallad kontanthantering vilket rör sig om uppräkning, paketering, äkthetskontroll och analys- och prognostjänster. Lönsamheten är generellt sett högre inom kontanthantering så Loomis jobbar mot att kontinuerligt öka andelen kontanhantering inom koncernen.

Det arbetet har kommit lite längre i Europa där kontanhantering svarade för 34 procent av omsättningen i fjol. I USA är andelen 27 procent och rörelsemarginalen i USA var i fjol också 9,5 procent jämfört med 11,3 procent i Europa.

Loomis delar in sin verksamhet i tre affärsområden: Europa, USA samt International Services. Europa svarar för 56 procent av omsättning och 63 procent av rörelseresultatet. USA står för 35 procent av omsättningen och 32 procent av resultatet medan det nystartade området International Services står för 1 procent av omsättningen och cirka 5 procent av resultatet.

Loomis genomförde under 2010 och 2011 en rad förvärv i USA och tog ett stort kliv framåt i landet. Köpet av Pendum 2011 för 640 Mkr var då den största affären för Loomis sedan bolaget blev självständigt. Loomis är idag marknadsledande i USA när det gäller värdetransporter och har en stark position inom banksektorn. De senaste årens satsning på USA är förstås extra lyckad i dagsläget då konjunkturen i landet är på så stark frammarsch. I tredje kvartalet var den organiska tillväxten i USA goda 7 procent.

I Europa stannade den organiska tillväxten i kvartalet vid 2 procent och sammantaget i koncernen blev facit för perioden 3 procent vilket också var snittprognosen inför rapporten.

Med det fokus Loomis haft de senaste åren på att stärka lönsamheten har tillväxt varit något nedprioriterat. I och med att bolaget nu mer eller mindre nått sitt mål om en rörelsemarginal, ebita, på 10 procent så flyttas dock fokus istället till översta raden i resultaträkningen. Tidigare i höstas slog bolaget fast sina nya mål för 2015-2017 och ett av dessa är att lyfta omsättningen till 17 miljarder kronor.

Från dagens nivåer innebär det en årlig tillväxt på cirka 7 procent fram till år 2017. Tillväxten ska dock inte få ske på bekostnad av lönsamheten. Rörelsemarginalen ska helst fortsätta uppåt och ligga mellan 10-12 procent för perioden.

Tillväxten får däremot ske med hjälp av en högre skuldsättning än dagens. Det tidigare målet för nettoskulden i koncernen var att den inte skulle överstiga 2,5 gånger rörelseresultat före av- och nedskrivningar, ebitda. I de nya målen tillåts istället en nivå på 3,0 gånger ebitda vilket så klart öppnar för fortsatta förvärv. Huvudspåret enligt Loomis är dock att nå sitt omsättningsmål genom organisk tillväxt. Förvärv ska huvudsakligen ske på befintliga marknader för att flytta fram bolaget till ledande postition på fler marknader än idag.

Torsdagens kvartalsrapport bjöd på i stort sett väntade siffror från Loomis. Helåret väntas enligt SME Direkt sluta med en tillväxt på 19 procent drivet huvudsakligen av rekordförvärvet (1,45 miljarder) av schweiziska Via Mat som ingår i siffrorna från maj i år. Rörelsemarginalen före avskrivningar väntas landa på 10,1 procent och vinsten per aktie på 11,64 kronor.

Via Mat ger effekt även på nästa år då omsättningen spås stiga drygt 11 procent samtidigt som marginalen stärks till 10,4 procent. Vinsten per aktie stiger då till 13,56 kronor. P/e-talen för de närmaste åren uppgår med de prognoserna till 17,7 respektive 15,2. Justerat för nettoskulden värderas rörelsen till 13,0 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

De väntade utdelningarna ger direktavkastningar i aktien på 2,8 procent respektive 3,2 procent.

Loomis-aktien är upp 35 procent sedan årsskiftet men har rört sig sidledes sedan i somras. Värderingen är vid p/e 15 på nästa års estimat rejält hög jämfört med de historiska nivåerna för aktien. Lönsamheten har dock som sagt förbättrats en hel del och vinstutvecklingen de senaste åren har varit stark.

Marginalförbättringarna är dock till största delen genomförda och nu är alltså tanken att ökad försäljning ska ta över som draglok för vinsterna. Det finns en anledning till att Loomis hittills valt att prioritera ned tillväxten för att fokusera på marginalerna och det är helt enkelt att det är svårt att leverera båda samtidigt. Lönsam tillväxt är dock vad bolaget siktar mot nu. Återstår att se om de klarar av det.

På nuvarande värderingsnivåer är utrymmet för missar litet och vi stannar vid en Neutral rekommendation.  

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Loomis Neutral 207,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -