Hexpol går som tåget

Kvartalsrapport Hexpols rapport för det tredje kvartalet imponerar. Efter en svacka är aktien nu åter uppe på rekordnivåer och värderingen kräver att man är långsiktig för att den ska se köpvärd ut.

Hexpol går som tåget för tillfället och bolaget noterade i år sitt bästa tredje kvartal någonsin. Omsättningen stiger i både Nordamerika och Europa och de båda affärsområdena ökar volymer och lönsamhet. Kassaflödena är också starka och balansräkningen är nu skuldfri.

Hexpol är världsledande tillverkare av gummiblandningar som slutkunderna använder för att tillverka en rad olika komponenter. Verksamheten delas in i två affärsområden: Compounding och Engineered Products. Tillverkningen av gummiblandningar sker inom Compounding som de senaste tolv månaderna har stått för 92 procent av omsättningen och 93 procent av rörelseresultatet i koncernen.

Även om Hexpol på senare år satsat på att bredda verksamheten till nya områden så är fordonsindustin fortfarande den viktigaste slutkunden för bolaget med runt en tredjedel av omsättningen. Tillverkning av exempelvis gummilister till dörrar är en viktig del i arbetet med att skapa det rätta kvalitetsintrycket hos bilköparna bland annat eftersom det påverkar ljudnivån inne i kupén.

En bra efterfrågan från slutkunder i fordonsindustrin har också varit en pådrivande faktor till den starka utvecklingen i tredje kvartalet, både i Europa och i Nafta-området.

Att leverera produkter till biltillverkare brukar vara förknippat med tuffa prisförhandlingar och låga marginaler. Hexpol säljer dock med kvalitet som främsta argument och tar inte sällan fram unika blandningar för sina kunder.

Därmed kan bolaget ta bättre betalt för sina produkter än vad som är normalt. Rörelsemarginalen inom Compounding summerar för de senaste tolv månaderna till hela 17,1 procent. Det kan jämföras med marginalen för fjolåret som låg på 16,0 procent. Ökade volymer och en förbättrad effektivitet i verksamheten ligger bakom den stärkta lönsamheten.

Förutom gummiblandningar tillverkar Hexpol även egna färdiga plast- och gummikomponenter som hjul, packningar och profiler. Dessa säljs inom Hexpol Engineered Products vars lite mer standarsiderade produkter också märks i en aningen lägre lönsamhet. Facit för de senaste tolv månaderna för Engineered Products är en rörelsemarginal på 14 procent. Även Engineered Products har förbättrat sin lönsamhet de senaste kvartalen. Marginalen för fjolåret låg på 11,3 procent.

Hexpol var fram till 2008 en division inom Hexagon kallad Hexagon Polymers, dagens namn är en förkortning av det tidigare divisionsnamnet. Hexpol knoppades av och delades ut till aktieägarna och Hexagons huvudägare Melker Schörling kontrollerar fortfarande bolaget med knappt 47 procent av rösterna.

Hexpol har en målsättning om att nå en tillväxt på minst 10 procent om året över en konjunkturcykel. Förvärv är en viktig del i tillväxtstrategin och Hexpol har genom åren genomfört en lång rad affärer. Marknaden består av en mängd mindre och medelstora bolag så det finns gott om kandidater.

Förvärvsaktiviteten har fortsatt i år då bolaget under sensommaren och hösten genomfört förvärv som stärker Compoundings position både inom Nafta och i Europa. Givet det faktum att många av de förvärvade bolagen håller en sämre lönsamhet än vad Hexpol gör så är det än mer imponerande att bolaget lyckas höja sina marginaler år från år.

Förvärven har inte heller lett till en skuldtyngd balansräkning. Tvärtom var Hexpol vid utgången av tredje kvartalet skuldfritt, att jämföra med för ett år sedan då nettoskulden uppgick till 666 Mkr. De senaste tolv månaderna har rörelsen genererat kassaflöden på knappt 1,6 miljarder kronor.

De starka kassaflödena till trots så är inte Hexpol någon utdelningskanon. Pengarna går till tillväxt istället och med en avkastning på eget kapital i bolaget på 27 procent för de senaste tolv månaderna kan det vara en klok strategi. Enligt databasen Factset väntas de kommande årens utdelningar ge direktavkastningar i aktien på låga 1,7 procent respektive 1,9 procent.

Den beskedliga direktavkastningen kommer sig också av en hög värdering av vinsterna i Hexpol. I år väntas bolaget generera en vinst per aktie på 31 kronor enligt Factset vilket med dagens aktiekurs på cirka 636 kronor innebär ett p/e-tal på 20,5.

Nästa år väntas Hexpol öka intäkterna med nära 15 procent, drivet delvis av de senaste månadernas båda förvärv. Samtidigt spås rörelsemarginalen ligga kvar på 16,6 procent.

Vinsten per aktie ökar då följaktligen också med 15 procent till 35,85 kronor och p/e-talet faller till 17,7. Tar vi hänsyn till den skuldfria balansräkningen värderas rörelsen till 13,0 gånger nästa års väntade rörelseresultat, ev/ebit.

Hexpol-aktien är en av de verkliga börsraketerna de senaste åren. Under finanskrisen var kursen nere i 15 kronor och räknat från det är kursuppgången till dags dato väl över 4 000 procent. Med ett p/e-tal på knappt 18 för nästa år är värderingen hög men vinsttillväxten är å andra sidan också stark i bolaget.

Under åren efter finanskrisen mer än dubblades vinsten varje år men även de senaste åren har vinsttillväxten legat över 20 procent om året. 15 procents vinsttillväxt i år och nästa år, vilket ligger i förväntningarna är således inte orimligt att vänta sig.

På kort sikt är det svårt att argumentera för att en högre värdering än p/e 18 på nästa års resultat skulle vara motiverad. Det innebär således att aktien är fullvärderad på dagens kursnivåer. Hexpol tillhör dock den kategori välskötta och framgångsrika verkstadsbolag som nästan alltid värderas högt. Dit kan även räknas bolag som Atlas Copco, Alfa Laval, Hexagon och Assa Abloy. Det är aktier som trots en hög värdering utvecklas bra över tid.

Har man en placeringshorisont på ett par kvartal är det inte köpläge i Hexpol. Är man däremot långsiktig har aktien en urstark historik och bolaget är inne i en stark period. Hexpol har dessutom en behagligt stor exponering mot den för närvarande starka nordamerikanska marknaden.

Med dagens skuldfria balansräkning har bolaget möjlighet till större förvärv som kan lyfta både tillväxt och vinst mer än vad dagens vinstprognoser pekar på.  När sådana förvärv kommer är omöjligt att sia om, men möjligheten att det sker är tillräckligt för att vi ska landa i en köprekommendation för den långsiktige investeraren.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HEXPOL B Köp 633,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -