NCC lockar än

Aktieanalys NCC-aktien fortsätter att locka med en hög direktavkastning. Förväntningarna på nästa år är relativt beskedliga och infrias de ser värderingen attraktiv ut.

Byggbolaget NCC hade för några år sedan den goda vanan att nästan alltid överträffa analytikernas förväntningar. Den starka bostadsmarknaden under åren efter finanskrisen lyfte hela byggbranschen och fortsätter än idag att vara den starkaste drivkraften för tillväxt i sektorn.

De senaste åren har dock NCC:s förmåga att överraska positivt avtagit betydligt och istället börjar nu raden av rapporter som bjudit på lite svagare resultat än väntat bli lång. Det tredje kvartalet i år blev det sjunde i rad som slutade med något lägre rörelseresultat än väntat.

Lönsamheten inom NCC:s största affärsområde, Construction Sweden, nådde inte fullt upp till väntade nivåer. Än en gång är det nedskrivningar i projekt som tynger marginalerna. Nedskrivningar var för något år sedan en farsot i hela branschen då många byggbolag varit lite väl optimistiska i sina kalkyler när de bjöd på vissa uppdrag under åren efter finanskrisen.

Nedskrivningar av projekt påverkar lönsamheten negativt för byggbolag under projektens återstående livslängd eftersom de intäkter som genereras i projekten därefter ofta bara förutsätts täcka kostnaderna. Det blir således omsättning utan vinst vilket späder ut marginalerna.

Kulmen i nedskrivningarna tycks dock ha passerats sedan några kvartal tillbaka. Ändå vill inte lönsamheten riktigt lyfta som aktiemarknaden förväntar sig. Rörelsemarginalen inom Construction Sweden landade i tredje kvartalet på 3,8 procent mot väntade 4,0 procent.

Construction Sweden är som sagt den omsättningsmässigt klart största verksamheten inom NCC. Bolaget har dock även Constructionenheter i Norge, Finland och Danmark. Construction Norway förbättrade i kvartalet sin lönsamhet kraftigt jämfört med ett svagt kvartal i fjol och resultatet i Norge blev klart bättre än väntat. Även övriga enheter överraskade positivt och lägger man samman alla byggenheter (inklusive Construction Sweden) blev rörelsemarginalen i kvartalet 3,9 procent vilket var bättre än de 3,7 procent som var snittprognos inför rapporten.

Sommaren är högtid för vägbyggen och under tredje kvartalet enskilt var det NCC Roads som drog in mest pengar av alla NCC:s affärsområden. Vinterhalvåret är desto svagare och på helåren väger Roads betydligt lättare resultatmässigt.

Utvecklingen inom Roads blev dock en stor besvikelse i kvartalet och rörelseresultatet landade 24 procent lägre än väntat. Fjolårets tredje kvartal var starkt och analytikerna hade i snitt väntat sig ungefärligen en upprepning av förra årets siffror. Minskade volymer på asfalt och stenmaterial hade dock påverkat både omsättning och lönsamhet negativt. Inom Roads är också marknaden för vägunderhåll hårt konkurrensutsatt och gjorde förlust i perioden.

NCC har precis som Skanska och Peab de senaste åren satsat allt mer på att bygga bostäder och kontor i egen regi. Bostadsprojekten säljs antingen som bostadsrätter eller som hela fastigheter till investerare.

De egna projekten bedrivs i de båda affärsområdena Housing (bostäder) och Property Development (kontor och andra kommersiella lokaler) . Utvecklingen för dessa båda områden blir mycket ryckig mellan kvartalen beroende på när olika projekt färdigställs och resultatavräknas. De är därför svåra att göra prognoser för och ger från tid till annan upphov till stora avvikelser mot estimaten.

I tredje kvartalet var exempelvis omsättningen för Housing 44 procent högre än väntat och rörelseresultatet blev 237 Mkr istället för väntade 86 Mkr. Ett stort antal bostäder sålda till investerarmarknaden resultatavräknades i kvartalet.

NCC bygger förutom i Norden även mycket bostäder i Tyskland och i St Petersburg i Ryssland. Efterfrågan på bostäder beskrivs av bolaget som bra framför allt i Sverige och Tyskland där NCC också startade flest nya projekt under kvartalet. NCC säger sig räkna med fortsatt bra efterfrågan på bostäder i Sverige, Tyskland och i St Petersburg under nästa år. I Finland väntas marknaden vara svag.

Oroväckande för framtiden var att NCC:s orderingång i det tredje kvartalet landade betydligt lägre än väntat. Utfallet blev nära 12 procent lägre än snittprognosen inför rapporten. Jämfört med intäkterna i kvartalet motsvarade orderingången knappt 84 procent vilket allt annat lika talar för lägre intäkter under kommande kvartal. Orderingången kan dock vara slagig mellan kvartalen och räknat på årets första nio månader är den 113 procent av omsättningen.

Snittprognosen för NCC för innevarande år är en vinst per aktie på 17,24 kronor enligt SME Direkt. Det innebär ett vinsttapp på 15 procent mot i fjol. Nästa år väntas intäkterna öka med drygt 4 procent och rörelsemarginalen förbättras något. Vinsten per aktie ökar då till 19,18 kronor. De prognoserna innebär p/e-tal på 12,6 respektive 11,3.

NCC lämnar utdelning halvårsvis och de närmaste åren väntas bjuda på årliga direktavkastningar på 5,7 procent respektive 6,0 procent. Att lämna utdelning två gånger om året tar bort lite av det säsongsmönster som tidigare fanns i aktien och ger mer löpande stöd åt kursen under året.

NCC värderas fortfarande lågt jämfört med många andra konjunkturkänsliga verksamheter på Stockholmsbörsen. Estimaten för nästa år har de senaste kvartalen höjts något samtidigt som aktiekursen kommit ned en aning. Aktien värderas således ännu lägre idag än sist vi analyserade bolaget. Fortfarande är dock förväntningarna på nästa år relativt beskedliga. Aktien lockar också med en riktigt hög direktavkastning.

Marknadsutsikterna för nästa år är hyggliga för NCC. Mot lite grumliga utsikter i Finland och St Petersburg står satsningar på bostäder och infrastruktur i Sverige och en piggare marknad i Norge. Sammantaget tycker vi fortfarande att NCC-aktien är köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
NCC B Köp 216,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -