Bäddat för revansch i Rezidor

Aktieanalys Rezidors rapport för det tredje kvartalet var ett steg i rätt riktning. För den riskvillige ser det nu ut att vara köpläge.

Hotelloperatören Rezidor, som driver varumärkena Radisson Blu och Park Inn by Radisson, överraskade positivt med sin rapport för det tredje kvartalet.

Nettoomsättningen ökade från 227 miljoner euro till 241 miljoner euro och ebitda-resultatet stärktes från 22,8 miljoner till 26,4 miljoner euro. EBITDA-marginalen på 11 procent, upp från 10,0 procent i fjol, är den högsta för ett tredje kvartal sedan 2007.

Resultatet efter skatt blev 11,3 miljoner euro, vilket kan jämföras med 9,7 miljoner kronor under motsvarande period i fjol.

Rezidors så kallade revpar, ett centralt nyckeltal som mäter den genomsnittliga intäkten per tillgängligt rum, ökade 3,5 procent för jämförbara hotell under kvartalet. Den positiva utvecklingen är ett resultat av högre rumspriser och ökad beläggning, vilket såklart är glädjande.  

Tittar man på de geografiska regionerna så visar tre av fyra upp stigande revpar. Starkast var utvecklingen i Mellanöstern, Afrika & Övriga (+9,5 %) där Sydafrika växte med dubbelsiffriga tal och Saudiarabien fortsatte visa ett bra resultat. Övriga Västeuropa (+4,8 %) fortsatte utvecklas positivt och de viktiga marknaderna i Norden (+3,9 %) vände det andra kvartalets negativa trend.

I östra Europa (-3,3 procent) fortsatte dock den negativa utvecklingen, vilket är en följd av den allvarliga situationen i Ryssland och Ukraina.

Enligt bolaget är den positiva utvecklingen i kvartalet en effekt av hotellportföljens tillväxt samt framgångar för affärsmodellen ”asset light” som Rezidor tillämpat de senaste åren.

Affärsmodellen går ut på Rezidor istället för att äga egna fastigheter ska växa genom management- och franchiseavtal. Målet med den här modellen är att få upp lönsamheten, något som bolaget alltså lyckades med i det tredje kvartalet.

Som en del av förbättringsprogrammet Route 2015 har Rezidor hittills i år omstrukturerat fyra avtal med en sammanlagd påverkan på ebitda-resultatet om cirka 4,6 miljoner euro.

Efter en rad förlustår lyckades Rezidor i fjol att vända till svarta siffror. 2013 redovisade hotelloperatören en vinst per aktie om motsvarande 1,29 kronor. Inför fredagens rapport räknade analytikerna med att vinsten stiger till 1,85 kronor i år, enligt Factset. Nästa år väntas vinsten öka till 2,63 kronor, drivet av en förbättrad lönsamhet.

Fredagens lyckopiller från Rezidor innebar en viss revansch för aktien som steg 13 procent. I övrigt har det dock varit ett mörkt börsår för bolaget vars aktiekurs trots lyftet på rapportdagen fortfarande står cirka 14 procent lägre än när året inleddes.

Vid nuvarande kurs kring 32 kronor handlas Rezidor till 17 gånger årets förväntade vinst. Tittar vi istället på nästa år sjunker p/e-talet drastiskt till 12. Det är betydligt lägre än andra hotellbolag runt om i världen. Medianvärderingen för jämförbara bolag ligger på 23 gånger nästa års vinst, enligt en sammanställning från Factset.

Den låga värderingen speglar marknadens skepsis kring huruvida bolaget kommer att lyckas leverera de kraftiga vinstökningar som analytikerkollektivet ser framför sig.

Tredje kvartalets rapport är visserligen ett steg i rätt riktning men det är ännu för tidigt att ropa faran över när det gäller eventuella bakslag på vägen. Rezidor har en minst sagt skakig historia och fortfarande mycket kvar att bevisa. Dessutom verkar bolaget på en del riktigt turbulenta marknader, som ovan nämnda Ryssland och Ukraina.

Med det sagt är det svårt att inte lockas av aktien på nuvarande nivåer. I oktober omstrukturerades två avtal vilket kommer att förbättra lönsamheten i hyresportföljen ytterligare och bolaget flaggar för att det här kommer att få effekt på resultatet i det fjärde kvartalet.

Fortsätter lönsamhetsprogrammet att bita är nästa års väntade vinst inom räckhåll och då är aktien riktigt billig – trots fredagens kraftiga uppgång.

Att köpa Rezidor är inget för den som vill undvika risk men för den som vågar sig på en chansning finns det rejäl uppsida.

Vi väljer att ansluta oss till den senare skaran och sätter en köprekommendation på aktien med sikte på betydligt högre kurser de kommande tre-sex månaderna.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 32,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -