Det ser motigt ut i Cdon

Aktieanalys Den stora nyheten när Cdon rapporterade var att styrelsen ber ägarna skjuta till 650 Mkr i en nyemission. Vi ser risk för en kursmässigt motig period.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 44 den 27 oktober. Läs mer om Börsveckan.

Merparten, 300 Mkr, ska gå till att bygga upp en egen betalningslösning för att tjäna pengar på kunder som väljer att delbetala sina inköp på Cdons sajter. Detta har varit en höglönsam affär för Klarna, som Cdon alltså vill ta över. När låneboken är fullt uppbyggd 2018 väntas den generera 100 Mkr i resultat före skatt, enligt ledningen.

Resten av nyemissionspengarna ska gå till att lösa in Kinneviks konvertibel på 250 Mkr, som var långt ”under vatten” och skulle förfalla om ett drygt år, samt gå till expansion av Cdons tillväxtområden Nelly och Gymgrossisten som bägge etablerar sig på marknader utanför Norden.

Det rör sig alltså om offensiva drag men aktien föll 17 procent på beskeden.

Det finns en skepsis på marknaden mot olönsam tillväxt inom nischer som klädhandel på nätet. Dessutom vågar nog ingen räkna med att Cdon är lika dominerande e-handlare i Norden 2018 som idag, vilket krävs för att betalsatsningen ska ge de vinster som ledningen tror på.

Tittar vi i förra veckans Q3-rapport finns positiva signaler kring modesajten Nelly som växer 30 procent och har en marginal på 4 procent i Sverige. Det är ett fall framåt då vädret varit en negativ faktor under kvartalet men vi ser inte att utvecklingen är så stark att tillväxten i Nelly kan leda till en omvärdering av aktien.

Färre besöker Cdon De delar av Cdon som befinner sig i turn-aroundläge förbättrar sig resultatmässigt, men trenderna är inte helt förtroendeingivande.

På huvudsajten Cdon faller till exempel antalet besökare med 10 procent, och försätter den trenden så kommer värdet av sajten som handelsplats urholkas. Tretti växer bra, men får ingen utväxling i resultatet att tala om.

Gymgrossisten växer 20 procent med 16,2 Mkr i rörelsevinst (14,8) i Q3. Marginalerna pressas av expansionen i Tyskland och Österrike. I rapporten framgår att Norden står för 98 procent av intäkterna för Gymgrossisten. Mellan raderna anar man självkritik hos ledningen som nog ägnat mer tid åt de svaga delarna av koncernen istället för att expandera Gymgrossisten geografiskt.

På rullande tolv månader är intäkterna 4,8 miljarder, rörelseresultatet 63 Mkr (1,3% marginal) och vinsten 0,40 kr/aktie. Till nuvarande kurs ger det p/e 44. Tillväxten låg på 20 procent senaste kvartalet. Koncernen är väldigt beroende av Gymgrossisten som drar in 61 Mkr i ebit på rullande 12 månader. Tretti gör en liten vinst (5,7 Mkr) men i övrigt är det röda siffror.

Känslan är att huvudägaren Kinnevik tänker driva bolaget för tillväxten och att en skördefas ligger långt i framtiden, vilket inte är en populär taktik på börsen för närvarande. Vi tror att aktien kan få det mottigt åtminstone fram till att emissionen är slutförd. Villkoren presenteras 18 november.

Vi fortsätter att avvakta med Cdon.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nelly Group Neutral 18,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -