Björn Borg värt en chansning

Aktieanalys Björn Borgs halvårsrapport var ingen rolig läsning. Bolaget har dock fått in en ny vd och insiderköpen har duggat tätt på sistone. Förhoppningar finns också om ännu en bra utdelning.

De senaste åren har det varit en bra strategi att köpa Björn Borg-aktier inför utdelningssäsongen. Bolaget beslutade 2009 att det satt på en onödigt stor kassa och bestämde sig för att dela ut stora delar av den under de kommande fem åren. De frikostiga utdelningarna har sammanfallit med en rätt trög utveckling för den underliggande verksamheten vilket inneburit att utdelningarna vida överstigit vinsterna i bolaget.

Det har skapat ett säsongsmönster i aktien där hög direktavkastning tryckt upp kursen under utdelningssäsongen medan höga p/e-tal därefter tryckt tillbaka den.

Sista året i Björn Borgs femåriga utdelningsplan var egentligen vårens utdelning för räkenskapsåret 2013. Utdelningen blev 1,50 kronor per aktie och de analytiker som följer bolaget räknar med att bolaget även de närmaste åren kommer att hålla utdelningen kring den nivån. Med dagens kurs innebär det en direktavkastning på 6,3 procent.

Utdelningsprognosen bygger på förväntningar om ett resultat på cirka 1,60 kronor per aktie i år. Det rullande 12-månadersresultatet var vid halvårsskiftet 1,21 kronor per aktie så en uppryckning krävs om den prognosen ska kunna nås. Det tredje kvartalet brukar väga resultatmässigt tungt på året så det blir en viktig rapport i mitten av november. Fjolårets fjärde kvartal var dock riktigt svagt eftersom 25 Mkr i fakturering landade på fel sida om årsskiftet.

Resultatutvecklingen hittills i år har dock inte varit direkt uppmuntrande. Nu blev det första kvartalet ändå starkt tack vare de extra 25 Mkr i intäkter från kvartalet innan. Den underliggande efterfrågeutvecklingen var dock svag i det första kvartalet och den svagheten bestod även under det andra kvartalet. Varumärkesförsäljningen föll med 12 procent i kvartalet jämfört med året innan och omsättningen backade i lokala valutor med 10 procent.

Holland är Björn Borgs största marknad men bolagets distributör i landet fick under fjolåret stora problem och tvingades stänga 19 av 28 butiker. Det har bidragit till en svag försäljningsutveckling under andra kvartalet i år. Även på andra viktiga marknader som Sverige, Danmark och Norge upplevde dock Björn Borg en vikande försäljning. Av de större marknaderna var det bara Belgien och Finland som utvecklades väl under kvartalet.

Trögheten i marknaden tycks gälla i stort sett alla Björn Borg-produkter. Införsäljningen av sommarkollektionen av underkläder och sportkläder var trög och detsamma gäller höst- och vinterkollektionen. Glasögon och parfym tappade också försäljning medan väskor och skor var relativt oförändrad. E-handeln visade en positiv utveckling.

Sedan 1 augusti i år är det Henrik Bunge som har ansvaret för att försöka vända trenden för Björn Borg. Han kommer närmast från vd-stolen i Peak Performance och har enligt bolaget ett track-record om att snabbt kunna åstadkomma tillväxt och resultatökningar i de förändringsarbeten han lett tidigare.

Han får draghjälp av en förbättrad lönsamhet i Björn Borg. Den kommer huvudsakligen från det faktum att bolaget i fjol valde att lägga ned sin satsning på Kina-marknaden. Satsningen ville aldrig riktigt lyfta utan drog enbart stora kostnader. Andra satsningar som genomförts de senaste åren är utvecklandet av en sportkollektion och uppbyggnaden av en e-handelslösning.

Björn Borg har även självt tagit kontrollen över verksamheterna i Finland och Storbritannien. Bolaget säger sig vara nöjt med utvecklingen inom dessa båda verksamheter. En positiv tolkning av detta skulle kunna vara att det fortfarande finns ett intresse för varumärket i marknaden men att Björn Borgs övriga återförsäljare inte drar full nytta av detta i dagsläget.

En positiv faktor för Björn Borg är också att bruttomarginalen stärkts i år jämfört med fjolåret. Det första halvåret resulterade i en marginal på 52,7 procent exklusive valutaeffekter jämfört med 52,1 procent i fjol.

Når Björn Borg en vinst på 1,60 kronor i år innebär det att aktien handlas till p/e 14,5. Vad som händer under nästa år är svårt att sia om. Trenden är som sagt för närvarande svag och det brukar ta lite tid att vända en sådan utveckling. Snittprognosen i databasen Factset räknar med en tillväxt på 3,5 procent jämfört med innevarande år och en förbättrad rörelsemarginal. Vinsten per aktie ökar då till knappa 1,85 kronor per aktie vilket sänker p/e-talet till 12,9.

Värderingen är inte jättehög men givet den negativa trenden i verksamheten så är den heller inte tillräckligt låg för att motivera ett köp i aktien. Det som däremot skulle kunna motivera ett köp är utdelningen. Osäkerheten får dock sägas vara ganska stor om huruvida Björn Borg verkligen kommer att leverera 1,50 kronor även för 2014.

Telia Sonera har på tisdagen utlovat minst 3 kronor i utdelning för de kommande två åren vilket på dagens kurs ger en direktavkastning på 6,0 procent. Är man enbart intresserad av en bra direktavkastning är det ett betydligt säkrare alternativ.

För att köpa Björn Borg krävs att man som investerare även tror på att bolaget kan vända de senaste årens negativa utveckling. I ledning och styrelse tycks det i alla fall finnas en optimism. Insiderköpen har duggat tätt i Björn Borg den senaste tiden. Vd, finanschef, ordförande och flera styrelsemedlemmar har alla köpt på sig aktier i bolaget. Det brukar vara en positiv signal.

Sammantaget kan vi tycka att Björn Borg-aktien kan vara värd en liten investering. Risken är relativt hög och storleken på investeringen ska anpassas därefter. Historiken talar dock för att en bättre period för aktien väntar de kommande månaderna. Insiders köper som sagt och bolaget har fått in en ny kraft i ledningen. Rekommendationen blir ett spekulativt köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Björn Borg Köp 23,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -