Tio köpvärda fonder i april – så gick det

Utvärdering Det har varit ett magert halvår för våra rekommenderade fonder. Endast hälften har slagit sina kategoriindex. Vi är inte nöjda.

De senaste tre åren har cirka åtta av våra tio rekommenderade fonder slagit sina kategoriindex vid utvärderingarna sex månader senare. Därför är månadens utvärdering en besvikelse, endast hälften av våra rekommenderade fonder har gått bättre än sina kategoriindex.

Den största besvikelsen är Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige som bara har stigit 4,5 procent samtidigt som gruppen aggressiva svenska blandfonder har gått upp med drygt 8,5 procent. En annan besvikelse finns i samma grupp, medelriskfonderna, Cliens Mixfond Sverige B. Den har stigit med 5 procent.

Den tredje besvikelsen är Fidelity Nordic A-SEK. Fonden har bara gått upp med knappt 5 procent under de senaste sex månaderna då gruppen Nordenfonder har stigit med 8,5 procent.

De övriga fonderna som inte har slagit snittet av sina konkurrenter är inte lika allvarligt med. Skillnaden i avkastning är marginell och kan nästan tillskrivas slumpen då utvärderingsperioden är så kort som sex månader.

Men det finns ljuspunkter. Vår aktivt förvaltade globala aktiefond, Schroder ISF QEP Global Quality A, fortsätter att övertyga. Det senaste halvåret har fonden stigit med nästan 17,5 procent, vilket är bättre än snittet som bara har stigit med drygt 16 procent.

Danske Invest Horisont Försiktig håller god form bland de försiktiga blandfonderna. De senaste sex månaderna har fonden gått upp med drygt 5 procent. Det är bättre än snittfonden i kategorin som har stigit med 4,5 procent.

Våra aktiva korta svenska räntefonder är det inte heller något fel på. Spiltan Räntefond Sverige har stigit med drygt 1 procent och Atlant Stability med 1 procent. Det är dubbelt så mycket som gruppen korta svenska räntefonder har gått upp under samma period.

Fonder Avk.% 6 mån Avk.% kategori-index
Danske Invest Global Index 16,9 16,2
Schroder ISF QEP Global Quality A 17,3 16,2
Fidelity Nordic A-SEK 4,8 8,5
Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige 4,5 8,6
Danske Invest Horisont Försiktig 5,2 4,5
AMF Balansfond 8,0 8,6
Cliens Mixfond Sverige B 5,0 8,6
Öhman Penningmarknadsfond 0,3 0,5
Spiltan Räntefond Sverige 1,1 0,5
Atlant Stability 1,0 0,5
Källa: Morningstar    

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -