Historien upprepar sig - igen

Krönika Idag tänker de flesta på shoppinghysteri när de hör Black Friday. Men det finns en rad andra dagar i historien som fått samma namn. Ett exempel är den stora guldskandalen i New York som på dagen inträffade för 145 år sedan.

Den 24 september 1869 utbröt det tumult på guldmarknaden i New York. Investerare paniksålde sitt guld och för många slutade det i konkurs. Bakgrunden var ett slugt spel iscensatt av två herrar vid namn Jay Gould och James Fisk.

1869 tog Ulysses S. Grant över som president i ett USA vars ekonomi var sargad efter inbördeskriget. Landets skulder var skyhöga och marknaden svämmade över av dollar som inte var uppbackade av guld eller silver, så kallade greenbacks. Det här hade fått marknadspriset på guld att skjuta i höjden.

Det första Grant gjorde var att lova att regeringen skulle betala sina borgenärer i guld och lösa in alla greenbacks så fort det var möjligt. Det här fick guldpriset att falla till 130 dollar per ounce, vilket var den lägsta nivån på flera år. Till saken hör att det officiella guldpriset låg på knappt 19 dollar vid den här tidpunkten.

Dåtidens guldmarknad var relativt liten vilket gjorde att regeringen kunde styra priset genom sina försäljningar av guldreserven. Genom att veta hur regeringen skulle agera gick det således att förutspå guldpriset, och därmed göra stora vinster.

Det här insåg Jay Gould och James Fisk som övertygade president Grants svåger Abel Corbin att hoppa på tåget. Tanken var att duon på detta sätt skulle komma presidenten nära för att få information om vilka planer regeringen hade angående guldet och dessutom kunna påverka honom i den riktning som gynnade dem.

I september 1869 började så Gould och Fisk att köpa stora mänger guld vilket fick guldpriset att skjuta i höjden. Fredagen den 24 september 1869 hade guldpriset nått nivåer på över 160 dollar. Det här var dock inte nog utan duons mål var att få upp priset till 200 dollar.

Men president Grant fick reda på vad som var på väg att hända och beordrade en försäljning av guld för 4 miljoner dollar från guldreserven.

När detta nådde marknaden utbröt panik och investerarna försökte snabbt bli av med sitt guld. Många, däribland Abel Corbin, blev ruinerade.  Jay Gould och James Fisk ska dock ha klarat sig utan någon större finansiell skada.

Idag ligger guldpriset betydligt högre än år 1869. Precis som på 1860-talet fick guldpriset rejält med luft under vingarna i spåren av att USA tryckte stora mängder pengar, denna gång i spåren av Lehman-kraschen.

Mellan oktober 2008 och juli 2011 steg guldpriset från drygt 700 dollar till över 1 800 dollar. 2013 sjönk dock guldpriset kraftigt efter oro bland investerarna över hur centralbanken Fed skulle agera. Därmed slutade en uppgång i guldpriset som varat tolv år i rad och idag kostar ett ounce guld en bit över 1 200 dollar.   

Det enda vi lär av historien är att den upprepar sig, som Oscar Wilde sade.

Fotnot: Shoppingens Black Friday inträffar på fredagen efter Thankgivning i USA (28 november) och anses av många markera starten för julhandeln.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -