Osäkerhet kring Securitas

Aktieanalys Securitas aktie har gått bra på börsen i år. Halvårsrapporten blev dock en besvikelse för många och inför nästa år hänger ett orosmoln över den för närvarande starka USA-marknaden.

Säkerhetskoncernen Securitas har haft ett hyggligt år på börsen i år och aktien har utvecklats bättre än index. Halvårsrapporten blev dock resultatmässigt en besvikelse framför allt i Europa som är bolagets klart största och viktigaste marknad. Utvecklingen i Europa tyngdes dock till viss del av engångsposter och aktiemarknaden har de senaste månaderna förlåtit resultatmissen och åter handlat upp kursen.

Securitas är globalt sett tvåa på säkerhetsmarknaden efter brittiska G4S. Branschen är dock fragmenterad och förutom de stora bjässarna finns en lång rad lokala bolag. Förvärv av dessa mindre konkurrenter är en del av Securitas vardag och har historiskt varit ett sätt för bolaget att växa snabbare än den underliggande marknaden.

Tidigare växte säkerhetsmarknaden med 1-2 procent mer än BNP på de mogna marknaderna i Europa och Nordamerika. Sedan några år tillbaka pågår dock ett skifte där de traditionella bevakningsuppdragen (ofta med väktare) byts ut mot kameraövervakning och andra tekniska larmlösningar. Den förändringen gör att Securitas nu räknar med att säkerhetsbranschen de kommande åren kommer att bromsa in och hålla jämna steg med BNP-utvecklingen.

För Securitas innebär skiftet mot ett allt större teknikinnehåll i uppdragen att bolaget har varit tvunget att bygga upp sitt tekniska kunnande. Det är också Securitas som står för den tekniska utrustningen ute hos kunderna vilket innebär ett ökat investeringsbehov. Bolaget räknar med att behöva investera 350-400 Mkr om året i teknikutrustning vilket måste kompenseras genom en lägre förvärvstakt.

Genom att kombinera traditionella bevakningsuppdrag med ny teknik kan dock Securitas erbjuda kunderna en heltäckande och avancerad tjänst som går att ta relativt bra betalt för.

Den typen av uppdrag kallar Securitas för säkerhetslösningar och jämfört med de allra enklaste bevakningsuppdragen är lönsamheten mer än dubbelt så hög. Vid utgången av det andra kvartalet i år stod säkerhetslösningar för 9 procent av försäljningen. Målet är att komma upp i 18 procent till utgången av 2015.

Mer avancerade uppdrag väntas således på sikt bidra till en förbättrad lönsamhet för Securitas. För närvarande är dock bolagets marginaler under press. Många mindre aktörer i branschen är beredda att acceptera en lägre lönsamhet än Securitas eller erbjuder sina anställda sämre villkor.

Dessa bolag kan därför konkurrera med en bjässe som Securitas genom att ligga lägre i pris. Till viss del avstår Securitas från att buda på uppdrag där lönsamheten bedöms vara för låg men helt går det inte att skydda sig från prispressen. Bland annat förklaras en del av det oväntade marginaltappet i Europa under våren av omförhandlade kontrakt på flygplatsbevakning. Det är stora kontrakt som Securitas gärna vill ha och där har bolaget fått lov att acceptera lägre prisnivåer och lönsamhet.

Ett orosmoln som hängt över Securitas en tid är också stora sjukvårdsreformer i USA. Dessa var på tapeten redan inför innevarande år men sköts på framtiden. Från och med 1 januari nästa år ska de dock vara införda och de väntas medföra kostnadsökningar på upp till 10 procent för Securitas.

Bolaget gör dock vad det kan för att slå vakt om sina marginaler i USA och erbjuder kunderna ett val mellan antingen höjda priser eller en förändrad tjänst där ny teknik till viss del ersätter personal. Det ger lägre kostnader och priserna kan då hållas oförändrade. Många kunder väntas nappa på erbjudandet vilket väntas bidra till att Securitas närmar sig målet om 18 procent säkerhetslösningar om ett drygt år.

Securitas halvårsrapport visade på en fortsatt svag utveckling i Spanien. Totalmarknaden faller fortfarande i landet och lönsamheten pressas av höjda sociala avgifter som bolaget inte har kunnat kompensera sig för. I Frankrike visar Securitas åter tillväxt efter att under en period ha avstått från vissa olönsamma uppdrag. I Nordamerika beskrivs marknaden som bra och Securitas märker nu allt mer av den förbättrade konjunkturen i USA.

Enligt SME Direkts sammanställning väntas Securitas i år öka intäkterna med totalt 4,4 procent jämfört med i fjol. Den underliggande lönsamheten väntas backa något och rörelsemarginalen landar i snittprognosen på 4,5 procent. Vinsten per aktie spås uppgå till 5,30 kronor. Nästa år väntas tillväxten landa på 4,6 procent och rörelsemarginalen stärkas marginellt. Vinsten per aktie ökar då till 5,75 kronor.

P/e-talen för innevarande och nästa år uppgår med de prognoserna till 15,3 respektive 14,1. Det är historiskt sett höga nivåer för att vara Securitas. Direktavkastningen i aktien väntas uppgå till 3,8 procent räknat på 2014 års utdelning och 3,9 procent på 2015 års utdelning.

Securitas efterfrågan ligger sent i konjunkturcykeln. I USA börjar bolaget först nu dra nytta av den starka konjunkturen i landet. Bolagets stora Europaexponering bör därmed rimligen innebära ett sänke för verksamheten ett bra tag till. Konjunkturen på Europamarknaderna är överlag fortsatt svag och återhämtningen har på sistone tappat fart.

Det finns även ett fortsatt frågetecken kring hur väl Securitas kommer att kunna försvara sina marginaler i USA när hälsovårdsreformen träder i kraft nästa år. Vissa kunder kommer att välja bolagets mer teknikbaserade förslag men att för övriga kunder höja priserna med 10 procent lär bli svårt.

Direktavkastningen i aktien är bra och bör dämpa riskerna på nedsidan. Med en historiskt hög värdering och dessutom vissa frågetecken kring den förmodade vinstökning som denna höga värdering baseras på lockas vi dock inte av Securitas-aktien på dagens kursnivåer. Rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Securitas B Neutral 81,15 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -