Börsgrafen som optimisten älskar

Aktiekommentar De amerikanska börserna hovrar nära nya rekordnoteringar och många frågar sig om uppgången kan fortsätta. En simpel graf talar för det.

En gammal tumregel från USA säger att Dow Jones transportindex, som bygger på aktier inom transportsektorn, är det man ska hålla ögonen på ifall man vill veta vart den amerikanska ekonomin – och därmed de amerikanska börserna – är på väg.

Transportföretagen är de som tidigast märker av förändringar i den ekonomiska aktiviteten.

När indexet skapades i början av 1900-talet bestod det främst av järnvägsföretag och sedan dess har flyg och speditionsföretag blivit mer relevanta.

Men synen på branschen som tidig ekonomisk indikator kvarstår. Och som framgår av grafen tycks transportindexet reagera snabbare och kraftigare på förändringar i de ekonomiska utsikterna.

Sommaren 2011 kom en börsrekyl som först syntes i transportindex. När marknaden vände upp på bred front i december 2012 tog transportindex på sig ledartröjan och har behållit den sedan dess.

Att döma av transportföretagens utveckling den senaste tiden finns det inte mycket att oroa sig för vad gäller den ekonomiska utvecklingen i USA. Ska historien upprepa sig så väntar fortsatt uppgång på börsen.

Anhängarna av teorin anser pekar på att transportföretagens utveckling är en temperaturmätare på den riktiga ekonomin. Det spelar inte så stor roll vad finansmarknaden gör utan det här visar hur varor skeppas fram och tillbaka.

Skeptikerna kontrar naturligtvis med att historien visar hur snabbt det kan svänga till sämre utsikter och börsnedgång.

Oavsett vem som har rätt så följer bägge lägren noggrant utvecklingen för transportindustrin.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -