Allt väl i kungariket Hexagon

Aktieanalys Hexagons rapport för andra kvartalet bjöd inte på några stora överraskningar med ett resultat i linje med förväntningarna. Största glädjeämnet är bra organisk tillväxt och en bra trend i Amerika.

Hexagon är en pålitlig aktie med stabila lönsamhet och få överraskningar, så även detta kvartal. Resultatet blev i linje med konsensus där en lite sämre omsättning än väntat kompenserades av bättre lönsamhet och rörelseresultatet landade på 132 miljoner euro att jämföra med förväntade 130 miljoner.

Vid närmare betraktelse var dock omsättningen bättre än väntat om man ser till den organiska tillväxten som blev fina 6 procent, något bättre än väntat. Det går bra i samtliga regioner, och framför allt i EMEA som är Hexagons största marknad som står för drygt 40 procent av omsättningen.

Det är en region som tidigare haft svag tillväxt så man kan säga att det är en region som växer från en tidigare låg tillväxttakt. Och där är det samtliga segment som går bra, i västeuropa med stöd av infrastruktursatsningar och i öst en generellt bra trend. Än så länge kanske man ska säga, eftersom EU:s konflikt med Ryssland kan ställa till problem.

Kanske är den fina tillväxten inom EMEEA något som kan bidra till att ge lite bättre skjuts åt översta raden än vad som förväntas, för ser man från ett makroekonomiskt perspektiv så är förväntnignarna på den europeiska tillväxten låga. Men samtidigt är det vanskligt att generalisera breda makroekonomiska trender till ett enstaka bolags siffror.

I Amerika så är det framför allt infrastruktursatsningar som driver efterfrågan. Relativt sett går det sämre i Asien som har motsatt karaktär mot EMEA. I Asien har tillväxten tidigare varit stark, men nu sjunker tillväxttakten något, bland annat då byggverksamheten i Kina mattats av. Dock överväger det positiva.

När det gäller lönsamheten var den bra med stöd av en bruttomarginal som ökade till 57 procent (55,5) och rörelsemarginalen nådde en historisk toppnivå på 22 procent trots att negativa valutaeffekter slog av en procentenhet på rörelsemarginalen. Så det är onekligen solida siffror från Hexagon.

Enda nackdelen med att i stort sett allt går bra är paradoxalt nog att det inte finns så mycket kvar som kan överraska positivt och bli en ”trigger” för aktien. Så bolagets tidigare framgångar samt en stabil utveckling gör att de förbättringar som kan realiseras redan är ”inprisat” i aktiekursen.

Värderingen är ganska hög men rimlig för ett bolag av Hexagons kaliber. Till en aktiekurs på 215 kronor värderas aktien till ett p/e-tal på 20 för innevarande år och till 16,5 räknat på 2015 års förväntade vinst. Justerat för nettoskulden som motsvarar drygt 2 gånger årets förväntade rörelseresultat före avskrivningar så värderas rörelsen till 14 gånger rörelseresultatet före avskrivningar för i år och 12 gånger räknat på 2015 års siffror.

Denna värdering motsvarar en premie på 10-15 procent relativt sektorn räknat på p/e tal och en premie uppemot 20 procent om man istället ser till rörelsens värdering. De verkstadsbolag som värderas högre är Assa Abloy och Atlas Copco och man får nog säga att även det är kvalitetsbolag väl i klass med Hexagon. Så det är svårt att hävda att det finns potential kvar i värderingen per se, vare sig i absoluta termer eller relativt jämförelsebolagen.

Detta i kombination med det faktum att lönsamheten har planat ut på en hög nivå gör att det som skulle kunna överraska positivt i aktien framför allt är högre omsättningstillväxt än förväntat. Där finns det också tecken på förbättringar, inte minst i EMEA som nämnts ovan.

Men det ligger redan en rejäl uppryckning i förväntansbilden då konsensusprognoserna bygger på att bolaget ska växa med drygt 9 procent på översta raden såväl i år som under 2015. En möjlig joker är förvärv men där är förstås osäkerheten stor. Risken är låg i aktien och det gäller även ”uppsidan” och rådet blir neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Hexagon B Neutral 211,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -